Experts del MNAC analitzen l'Esculapi per descobrir més detalls de la presència de la cultura grega a Catalunya

L'Esculapi, la troballa arqueològica més important feta mai a Catalunya, es va traslladar a l'abril del Museu d'Arqueologia, on estava exposat des que es va trobar a Empúries, ara fa un segle, al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Aquí no està a la sala d'exposicions, sinó al taller, on des de fa setmanes un restaurador treballa investigant cada una de les peces que conformen l'obra. A través de l'anàlisi de les peces es poden descobrir coses fins ara desconegudes sobre la presència de la cultura grega a Catalunya.

Actualitzat

A través dels ulls del restaurador, l'Esculapi encara pot revelar molts detalls ocults. Cada tros de marbre amaga secrets de la història d'aquesta escultura grega, que es va trobar ja fa cent anys a Empúries, però que fins ara no s'ha estudiat prou en profunditat. Al taller del Museu Nacional d'Art de Catalunya es treballa minuciosament en la seva anàlisi i restauració, peça a peça. I a poc a poc es van encaixant tots els fragments com en un trencaclosques i es resolen els dubtes pendents. Un dels descobriments que han fet els experts que treballen amb l'escultura és que el braç esquerre no formava part de la peça original, i que va ser afegit.

Durant diverses setmanes es faran proves de reconstrucció de l'Esculapi. Però un comitè d'experts serà l'encarregat de decidir com es reconstrueix definitivament l'escultura, que al llarg dels anys ha patit diverses transformacions i afegits. Com el bàcul i la serp que sempre l'han acompanyat i que ara sembla que no formen part de l'estàtua. Després de la neteja a fons, el més complicat serà decidir quina serà la imatge definitiva de l'Esculapi, com es mostrarà al públic quan es torni a exposar d'aquí a un any.
I no és la zona d'exposicions, sinó als tallers. Se l'està sotmetent a un procés de restauració, però també d'anàlisi. I és que estudiar les diferents peces de marbre que el componen pot ajudar a descobrir detalls, encara desconeguts, de la presència de la cultura grega a Catalunya.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut