Part del nou Sorolla identificat.
Part del nou Sorolla identificat. (Foto: CAEM)
Lleida

Experts de la Universitat de Lleida identifiquen un altre Sorolla inèdit

Es tracta d'un paisatge fluivial que pertany als inicis de la seva carrera i que els propietaris van comprar com a anònim en una subhasta en línia

RedaccióActualitzat

Experts de la Universitat de Lleida han identificat una altra pintura inèdita de Joaquín Sorolla. Es tracta d'una pintura a l'oli de mida petita (34,6 per 16,8 centímetres) que mostra un paisatge fluvial. Executada amb una tècnica molt depurada, hauria estat feta als inicis de la seva carrera artística, concretament el 1881.

Els investigadors del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de l'UdL, a través de radiacions electromagnètiques -com ara la llum blanca, l'ultraviolada, la infraroja i els raigs X-, han confirmat que hi ha paral·lelismes tècnics i estilístics entre aquesta pintura i el corpus de Joaquín Sorolla.

La radiografia, a més, ha evidenciat la presència d'una pintura subjacent, en la qual s'intueix la representació d'un personatge. Segons els experts, tot indica que Sorolla hauria reutilitzat una tauleta on prèviament ja hi havia una figura humana (molt probablement del mateix Sorolla), damunt de la qual va pintar aquest paisatge valencià.

Tot i que no es disposa de documentació sobre aquesta peça, que els propietaris van comprar com a anònima en una subhasta en línia, els investigadors del CAEM han pres com a referència la firma per datar-la. Es correspon amb les rúbriques de la primera època de Sorolla, i s'hi intueix, a més, un ''81'', per la qual cosa han considerat que va ser executada el 1881. En aquell moment, Sorolla es trobava als inicis de la  carrera. És per això que els investigadors remarquen l'excepcionalitat d'aquesta pintura, ''ja que se'n conserven molt poques d'aquesta època tan primerenca tan acabades i amb aquesta qualitat''.

Fa dos anys els mateixos investigadors ja van identificar un altre quadre inèdit titulat "Estudi de Crist", que el mateix Sorolla havia fet durant els primers anys de formació.

Anar al contingut