Ciutat de Mèxic

Experts coincideixen en la necessitat de rectificar la lluita antidroga per acabar amb la impunitat de la narcoviolència

La violència relacionada amb el narcotràfic a Mèxic continua sent notícia. En les últimes hores s'han localitzat fins a 14 cadàvers a la turística ciutat d'Acapulco i han explotat dos cotxes bomba sense causar víctimes a Ciudad Victoria. Tot plegat la mateixa setmana, i en els cas dels vehicles bomba, a la mateixa àrea de la macabra troballa de 72 immigrants clandestins morts a trets. En aquesta escalada de la guerra de la droga també es rumoreja el possible assassinat d'alguns dels policies que porten la investigació, i el fiscal que porta el cas ha desaparegut. Enmig d'aquest clima el president mexicà ha advertit del perill que constitueixen els càrtels i els experts demanen a afinar la lluita antidroga urgentment.

Actualitzat
Els narcotraficants operen amb total impunitat a Mèxic, on les estratègies de lluita contra el tràfic de drogues s'han revelat clarament insuficients malgrat el compromís tant del govern mexicà com del seu veí nord-americà. El president Calderón intenta convèncer els mexicans que la seva estratègia funciona, però ja són 28.000 morts des que va prendre possessió del càrrec fa tres anys i mig.

La salvatge matança de 72 persones aquesta setmana a Ciudad Victoria, a l'estat de Tamaulipas, ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d'actuar i de rectificar per ser més eficients. Aquests fets demostren que els narcotraficants han trobat en el tràfic de persones una altra font de finançament, no només cobrant-los per passar per la seva àrea en el seu camí cap als Estats Units, sinó també obligant-los a fer de mules.

Les causes de la inoperància

L'exèrcit mexicà està totalment superat davant de la narcoviolència. No té els recursos per controlar la vasta geografia durant llargs períodes de temps, i si es manté el personal en un mateix lloc per un cert temps sempre acaba introduint-se "un aspecte de la corrupció en el sistema", segons l'analista en temes de seguretat de Stratfor, Fred Burton.

George Grayson, acadèmic de William&Mary, afegeix que, més enllà del desplegament militar, el que falta a Mèxic és una força policial rígida com la que hi ha a països com Espanyo o Xile. I encara una última causa. Per Michael Shifter, president del Diàleg Interamericà, el problema és que els esforços del govern per contenir la violència estan superats per la "força i sofisticació dels càrtels i grups criminals".

Esforç de tots

La col·laboració entre Mèxic i els Estats Units és bàsica, segons els experts, per fer front als càrtels de droga. Treball conjunt en l'intercanvi de dades d'intel·ligència i en ser molt més estratègics. La solució requereix d'una gran implicació no només de l'exèrcit sinó també de les autoritats governamentals i de la societat.

Pel que fa els Estats Units, els experts consideren que ha de combatre la demanda, el blanquejament de diner negre i les xarxes de distribució al seu propi territori.

Escalada de la violència

El fiscal que va obrir la investigació dels 72 immigrants il·legals assassinats en una granja ha desaparegut juntament amb un policia. No se'n sap res des de dimecres, l'endemà de descobrir els cadàvers d'aquestes víctimes innocents que simplement intentaven aconseguir el somni americà. Els segrestadors volien convertir-los en sicaris, però també van intentar extorsionar les famílies. Una ha confirmat que havia rebut trucades que li exigien el pagament d'un rescat.

Fins ara s'han identificat una trentena dels 72 cadàvers i les ambaixades de l'Equador, el Brasil, el Salvador i Hondures, països d'on provenien les víctimes, han enviat personal perquè ajudi en el procés d'identificació. L'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans ha demanat a les autoritats mexicanes una investigació independent sobre la matança.

Però la guerra entre els càrtels de la droga a Mèxic es cobra vides cada dia. Almenys 14 persones han mort les últimes hores a la turística zona d'Acapulco per disputes entre bandes rivals. Al nord del país, 17 persones més han estat assassinades. A més, dos cotxes bomba han explotat a Ciudad Victoria.

Un ha esclatat al davant dels estudis de Televisa, la principal cadena de televisió a Llatinoamèrica, en un altre intent d'intimidar els mitjans de comunicació. L'altre atac ha estat contra les oficines de la policia de trànsit No hi ha hagut víctimes, però ja són quatre els cotxes bomba que han esclatat durant el juliol. Aquest mètode inusual fins ara s'ha convertit en una nova arma del narcotràfic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut