Flix

Contaminació d'Ercros: Hi ha zones on ser-hi 25 minuts al dia comporta risc de tenir càncer

Els científics demanen un pla rigorós per eradicar-los abans que Ercros finalitzi l'activitat

RedaccióActualitzat

Els residus tòxics que queden a Flix no són només dins el pantà. Els experts alerten de la perillositat dels residus que s'amunteguen als terrenys de la fàbrica i demanen un pla rigorós per eradicar-los abans que Ercros finalitzi l'activitat.

Aquesta setmana ha tornat a ser notícia Flix quan s'ha sabut que l'empresa pública Acuamed va deixar 150.000 tones de residus tòxics al pantà quan ja havia donat els treballs per acabats. Però, a Flix, també hi ha uns altres residus, tant o més contaminants, generats també per Ercros: els que l'empresa ha anat abocant durant anys a la superfície i que, actualment, s'acumulen en uns terrenys contigus a la fàbrica.

Els informes, fets per la mateixa empresa, detecten zones concretes on una persona no pot ser-hi més de 25 minuts al dia sense risc de tenir càncer.

Amb aquesta perillosa àrea a terra, l'empresa ja ha anunciat el tancament a finals del 2017. Els experts reclamen a la Generalitat que defineixi un pla de neteja abans que l'empresa marxi.

Un informe fet per Ercros i encarregat per l'Agència de Residus de Catalunya determina que el sòl industrial de l'empresa està contaminat per diferents productes, entre els quals metalls pesants com el mercuri i compostos orgànics clorats.

En alguns punts, la contaminació arriba fins a 12 metres de profunditat. Marta Pujades, ambientòloga i enginyera química, ha fet la tesi doctoral sobre la contaminació d'Ercros i subratlla els riscos que suposa:

"La mateixa empresa el que ha conclòs és que hi ha certes parcel·les en què una persona no s'hi pot estar més de quatre hores al dia, més de dues hores al dia, més de 25 minuts al dia, sense assumir un risc que a la llarga pugui assolir certes malalties com el càncer".

Joan Grimalt, investigador del CSIC, confirma les paraules de Marta Pujades:

"Compostos com aquests són cancerígens. No, probablement cancerígens. Són Cancerígens. Amb totes les lletres definides per l'agència internacional de recerca sobre el càncer".

També alerten que aquests contaminants s'estan filtrant al riu i als aqüífers subterranis. Per això reclamen que s'hi intervingui de manera més integral a través d'una comissió d'experts i amb un informe més ampli i independent. Aquestes peticions ja les van fer en comissió de control parlamentària a finals d'octubre. Parla Joan Grimalt, investigador del CSIC:

"Primer, conèixer que passa en tot l'àmbit d'influència i d'afectació dels residus aquests. Sabut això, aleshores entraríem a veure quin remei es posa en cada cas i en cada zona".

La proposta de fer una comissió d'experts ja ha estat acceptada per l'Agència de Residus de Catalunya, que, a més, ja ha començat a fer nous mesuraments en el terreny afectat. Parla Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya:

"Tenim 300 punts d'anàlisi al mateix recinte. Fa que comptem que el primer quadrimestre del 2017 l'agència de residus farà la seva anàlisi i traurà les seves conclusions de com està el recinte de fàbrica. Quines actuacions s'han de fer a les 34 hectàrees de sol".

L'Agència de Residus diu que a finals del primer semestre del 2017 es tindran les conclusions sobre aquests nous mesuraments i sobre l'informe complet fet per Ercros, i que serà a partir d'aquest moment que es decidirà com solucionar la contaminació dels terrenys.

També assegura que Ercros haurà d'assumir-ne els costos, encara que deixi l'activitat a la zona. Els experts insisteixen a determinar com més aviat millor la responsabilitat d'Ercros per evitar que la descontaminació s'acabi pagant amb diners públics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut