Un client, en una botiga de Vodafone (Foto: Reuters)
Un client, en una botiga de Vodafone (Foto: Reuters)
Madrid

Expedient a Vodafone per incloure trucades des d'Europa dins de les seves tarifes i infringir la llei europea

La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions ha obert un expedient sancionador a Vodafone per contradir la legislació europea i incloure dins els seus plans de preus tarifes per a les trucades des de l'estranger, que segons la normativa corresponen a la UE.

RedaccióActualitzat
La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, la CMT, ha obert un expedient sancionador a Vodafone, que inclou dins dels seus plans de preus "Base" i "Red" tarifes per a fer trucades quan l'usuari es troba a l'estranger amb la tarifa "Parla i Navega", una pràctica que és contrària a la legislació europea i que des de la CMT consideren que es contracta de manera involuntària, ja que la tarifa "Parla i Navega" s'associa per defecte als plans "Red" i "Base", que són els que els clients contracten dins l'àmbit nacional, sense saber que de manera inintencionada estan contractant també una tarifa "roaming".

El marc legal europeu estableix des de fa un any que, pel que fa a les tarifes anomenades de "roaming", per parlar des de l'estranger els nous usuaris han d'escollir lliurement l'operador que vulguin per fer trucades fora del seu país d'origen, mentre que a Vodafone s'aplica per defecte amb un preu de 4,84 euros diaris si ets client del pla de preus nacional "Red" i "Base". Segons la legislació europea, quan l'usuari no escull operador les trucades es tarifen amb els preus aprovats per la Comissió Europea, les eurotarifes.

Des de la CMT consideren molt greu la falta de Vodafone i podrien ser sancionats amb fins a dos milions d'euros. Aquest òrgan públic i regulador ha establert mesures cautelars a l'operadora i aquesta hauria de deixar d'associar els seus plans "Red" i Base" amb les tarifes per parlar des de l'estranger. A partir d'aleshores, aquells usuaris de Vodafone que no especifiquin que volen fer ús de les tarifes "Navega i Parla" de la companyia s'acolliran a les eurotarifes.

Tot i això, fonts de Vodafone han remarcat que les seves tarifes son més baixes que les europees ja que permeten portar un control de la despesa en mantenir un cost de 4 euros diaris amb l'opció de trucar un màxim de 20 minuts, enviar 20 SMS i descarregar 20 MB a Europa, mentre que les tarifes europees fixen el preu màxim per minut. A Vodafone van rebre ahir la comunicació d'aquest expedient i ara l'empresa haurà de comunicar als seus clients que han d'escollir quin tipus volen aplicar quan viatgen a l'estranger.
Anar al contingut