Expedient a Gas Natural i Endesa per apujar els preus de la llum l'hivern passat

Competència diu que van apujar intencionadament el preu de l'oferta de l'energia que produïen

RedaccióActualitzat

Les energètiques Gas Natural i Endesa tenen obert un expedient sancionador per una presumpta alteració dels preus de la llum durant l'hivern de l'any passat.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) les acusa d'haver provocat un augment dels preus apujant el preu d'oferta de les seves centrals de gas durant la cassació del mercat. 

El cost de l'electricitat es va disparar a començaments d'any, coincidint amb un moment d'alta demanda per una onada de fred. Segons la CNMC, en aquests mesos d'hivern (octubre 2016 a gener de 2017), totes dues companyies van forçar que les centrals de gas o cicle combinat entressin al mercat per generar energia (ja que la retribució és més alta que per d'altres vies), tot alterant els paràmetres i els mecanismes que serveixen per fixar preus.

De fet, Competència va més enllà i assegura que les dues companyies ja sabien que aquestes centrals de cicle combinat entrarien al mercat de restriccions, per la baixa oferta d'energies renovables i l'alta demanda, en uns mesos en què el consum energètic puja a causa del fred. 

És per això que, el febrer d'aquest any, Competència va demanar informació a Endesa i Gas Natural sobre els contractes de proveïment de gas natural, el subministrament a centrals de cicle combinat, les operacions de compra i venda dins el sistema gasista al segment OTC, i també les previsions de consum i desviacions entre previsions i consum real.

Aquesta pràctica hauria tingut lloc, per part de Gas Natural, a cinc centrals (Sagunt, San Roque, Màlaga, Port de Barcelona i Besòs); i, per part d'Endesa, a la central de cicle combinat del Besòs. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut