Imatge d'una sala on s'aplica la injecció letal als presos (Foto: Reuters)
Imatge d'una sala on s'aplica la injecció letal als presos (Foto: Reuters)
Oklahoma

Executen amb un sedant per a animals un pres condemnat a mort a Oklahoma

L'estat nord-americà d'Oklahoma ha executat un home amb un sedant que es fa servir en animals. El reclús estava condemnat a la pena capital per l'assassinat d'un company de cel·la l'any 2001. Les autoritats judicials han fet servir pentobarbital davant la falta de tiopental de sodi, una de les tres substàncies que es fan servir en les injeccions letals. Aquesta fàrmac augmenta el risc que el pacient quedi paralitzat però conscient quan se li aplica l'últim dels productes que atura el cor i que provoca abans molts dolors.

Actualitzat
Les autoritats judicials de l'estat d'Oklahoma han executat John David Duty, de 58 anys, amb pentobarbital. És un pres condemnat a la pena de mort per matar un company de cel·la el 2001. I el pentobarbital és un sedant utilitzat per sacrificar animals. Ha estat la solució a l'escassetat de tiopental de sodi, una de les tres substàncies que habitualment es fan servir per adormir el pres en la injecció letal.

La defensa del condemnat no va convèncer el tribunal federal que la utilització d'aquest nou producte podria comportar un tracte inhumà. De fet, una anestesiòleg va explicar durant l'audiència que el fàrmac augmenta el risc que el pacient quedi paralitzat però conscient quan se li aplica l'últim dels productes que atura el cor i que provoca abans molts dolors.

Un altre expert, però, va argumentar que amb una dosi de 5.000 mil·ligrams de pentobarbital n'hi ha prou per causar la inconsciència i fins i tot la mort

Duty, que ja complia tres cadenes perpètues simultànies per un crim de 1978, va ser condemnat el 2001 per l'assassinat de Curtis Wise, a qui va lligar i va escanyar amb un llençol, segons els documents judicials. Els investigadors del cas asseguren que Duty mai havia demostrat cap remordiment per l'assassinat.

Alternativa al tiopental

Als Estats Units hi ha un problema d'escassetat de tiopental de sodi, també conegut com a pentotal. Aquest fàrmac que forma part del combinat letal de les injeccions al corredor de la mort està portant de corcoll les autoritats judicials.

Segons publicava "El País", fins a quatre estats han hagut de suspendre execucions per no tenir el sedant. En el cas de Duty, la seva execució es va ajornar fins a quatre cops. Finalment, Oklahoma ha decidit tirar pel dret i ha substitut el pentotal pel pentobarbital.

Les farmacèutiques argumenten que el pentotal no està pensat per matar persones, sinó per fer d'anestèsia en medicina.
Anar al contingut