Tortosa

Exalcaldes i funcionaris entre els 12 detinguts en una macrooperació contra la corrupció municipal

Entre els detinguts hi ha dos exalcaldes de Convergència, a més de diversos empresaris, directius i funcionaris

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha escorcollat els ajuntaments de l'Ametlla de Mar, Tortosa, Ascó i Vandellòs en el marc d'una macrooperació contra l'adjudicació de contractes públics de manera fraudulenta. Els agents busquen, en concret, contractes amb la consultoria Efial. En l'operació, que s'ha batejat com a operació Termyca, s'han detingut 12 persones, per ordre de la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.

A banda d'empresaris, directius i dos funcionaris municipals, entre els detinguts hi ha l'exalcalde de l'Ametlla de Mar Andreu Martí i l'exalcalde d'Anglès Josep Manel Bassols, tots dos de Convergència. Bassols, a més, va ser cap de campanya de Carles Puigdemont per a l'alcaldia de Girona durant quatre mesos.

Els agents també han registrat la seu de la consultora Efial a Barcelona. En 16 ajuntaments més o organismes públics, els agents només han demanat informació, com el consistori de Barcelona, Girona o la Seu d'Urgell.

Els agents han fet simultàniament 48 registres: 8 en ajuntaments, 7 a entitats públiques, 14 en domicilis, 7 en despatxos professionals i 12 en societats mercantils. En total, s'han mobilitzat 350 agents de la Guàrdia Civil en una operació que també ha afectat diversos ajuntaments de Madrid –Torrejón de Ardoz, Chinchón i Miraflores de la Sierra– i el de Trillo, a Guadalajara.

Als consistoris de l'Ametlla de Mar i de Tortosa, per exemple, els registres que havien començat a primera hora del matí a les vuit del vespre encara duraven.

Peça separada de la investigació a l'Ajuntament de Torredembarra

Les actuacions, que estan sota secret de sumari, estan sent dirigides per la Fiscalia Anticorrupció i el titular del jutjat número 1 del Vendrell, Josep Bosch. S'investiguen delictes contra administració pública, organització criminal, blanqueig de capitals, malversació, prevaricació, suborn i tràfic d'influències, entre d'altres.

L'operació Termyca és una peça separada de les diligències que es van iniciar el juny del 2014 a l'Ajuntament de Torredembarra i que van desembocar en l'operació de la Guàrdia Civil que l'agost de l'any passat va suposar l'escorcoll de la seu de Convergència i la seva fundació, CatDem. L'oposició de Torredembarra va denunciar que el llavors alcalde, el convergent Daniel Masagué, va pagar a Efial per informes de menys de 18.000 euros mensuals per evitar el concurs públic, amb l'objectiu de saltar-se el secretari municipal. Posteriorment, els Ajuntaments d'Ascó i l'Ametlla de Mar es van sumar a la denúncia per operacions similars en els seus municipis.

Durant la investigació, informa la Guàrdia Civil, s'ha detectat la creació de "la figura instrumental i fictícia a Entitats Públiques Empresarials Locals" sense activitat específica "per crear un entramat fraudulent pel qual es desvien fons públics municipals d'ajuntaments a la citada entitat pública i d'aquesta a la societat mercantil privada". Uns diners que, majoritàriament, s'enviaven a Andorra. Efial, afegeix el comunicat, va ser absorbida per una altra empresa, Control de Gestió d'Ingressos, que va fer que l'activitat s'estengués fora de Catalunya.

Efial hauria generat una bombolla de milions que haurien blanquejat a Andorra

Efial és una consultoria mitjana, amb un equip d'una trentena de persones, ha treballat com a consultora en prop d'un centenar d'ajuntaments, com el de Barcelona, Mataró, la Seu d'Urgell, Rubí, l'Ametlla de Mar o Calonge. Aquesta empresa, creada el 2007, anava als ajuntaments per oferir una sèrie de serveis en què s'estalviarien diners. El que feien era presumptament externalitzar serveis i fer informes a mida. Tot plegat hauria generat una bombolla de milions d'euros que haurien portat a Andorra per blanquejar-los.

L'operació s'ha donat a conèixer abans que els agents entressin a alguns dels consistoris. Diversos alcaldes han explicat a primera hora als mitjans que no havia arribat cap agent a l'ajuntament i que funcionaven amb plena normalitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut