Presos entrenant-se per córrer
Presos entrenant-se per córrer

"The Brians 2 Running": una cursa de presos per motivar la reinserció

Un grup de 10 interns surten corrent de la presó de Brians 2. Tenen permís per entrenar-se fora del centre penitenciari, amb un monitor, i faran uns 8 quilòmetres camps a través

RedaccióActualitzat

Veient uns presos que s'entrenen per córrer, algú podria pensar que ho fan amb algun pensament d'evasió. En certa manera, però, se senten lliures. Estem parlant d'uns deu interns que, acompanyats de tres professionals, surten del Centre Penitenciari de Brians 2 per posar-se en forma.

"The Brians 2 Running"

L'objectiu de la iniciativa "The Brians 2 Running" és anar des del Centre Penitenciari Brians 2 fins al Centre Penitenciari de Lledoners entre el 26 i el 27 d'octubre. Són 50 quilòmetres de cursa, en dues etapes, fent nit a l'hostatgeria del Monestir de Montserrat.

El programa "Els matins" ha seguit un dels entrenaments:

Sortint, de bon matí, de Brians 2, els presos han aprofitat un camí rural en direcció a Martorell per córrer 8 quilòmetres. Òbviament, hi ha una part de manteniment que es fa a l'interior del centre penitenciari. A l'exterior tenen previstes 10 sessions, fent carrera contínua, aproximadament una vegada al mes.

D'on surt la idea?

Xavier, educador, respon que la iniciativa "és producte d'un grup de persones a qui els agrada córrer i la muntanya. Vam pensar que seria una bona fórmula per preparar la vida en llibertat dels interns que ja estaven sortint de permís" pensant també en la seva reinserció a la societat.

Un dels interns, Lluís, ha subratllat que es tracta d'un grup en què es donen suport els uns als altres, la qual cosa deixa en segon pla la competitivitat. "De vegades sí que es competeix, de vegades no", explica en Lluís sobre les sortides a l'exterior. Com que els interns es troben en diferents estat de forma i tenen ritmes de cursa diversos, el recorregut de l'entrenament és circular.

En el calendari de preparació per a la "Brians 2 Running", també s'ha previst la participació dels presos en dues curses. La primera, el Trail de les Ermites d'Olesa, que ja s'ha fet. La segona serà una prova de l'estat de forma perquè és una mitja marató de muntanya en què es preveu poder participar-hi a l'estiu.

La idea podria exportar-se a altres centres

Cap al migdia, un cop feta la sessió d'entrenament exterior, els interns tornen al centre penitenciari, motivats per continuar i assolir l'objectiu.

Per cert, la iniciativa ha tingut ressò més enllà dels murs: els interns del centre penitenciari de Lledoners han proposat fer la cursa en sentit contrari. És a dir, córrer des de Lledoners fins a Brians 2 i trobar-se en el descans de la primera etapa al Monestir de Montserrat.

Fer salut d'una forma sociable és una motivació per inserir-se en una societat que pensa que la prioritat d'un pres és evadir-se.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut