Un greu incendi ha arrasat cases, vehicles i locals comercials als afores d'Atenes
Un greu incendi ha arrasat cases, vehicles i locals comercials als afores d'Atenes (EFE / Orestis Panagiotou)

Evacuen tres barris d'Atenes per un foc descontrolat que ha cremat cases i vehicles

L'incendi ha obligat a tallar una autopista i a interrompre la circulació de trens, mentre Grècia viu la pitjor onada de calor de les últimes dècades

RedaccióActualitzat

A Grècia, els bombers i els equips d'emergència continuen lluitant aquest dimecres contra els incendis que cremen al país, enmig d'una onada de calor amb temperatures superiors als 47 graus.

Els principals focs són a Atenes i a l'illa d'Eubea

L'incendi a la capital afecta, ara per ara, tres barris del nord, al mont Parnàs, un dels tres que envolten la ciutat. Va començar dimarts al migdia, segurament arran de l'explosió en un pal d'electricitat causada per l'excés de tensió.

Les autoritats temen que l'alt consum per combatre la calor pugui col·lapsar la xarxa de subministrament elèctric.

El foc ha reduït a cendres nombroses àrees de pins i ha arrasat desenes de cases, però no es té constància que hi hagi mort ningú; mitja dotzena de persones van ser ateses per problemes respiratoris lleus.

Aquest dimecres les condicions meteorològiques han millorat una mica i els bombers compten de tenir el foc controlat en les pròximes hores.

Més de 500 bombers treballen en les tasques d'extinció, en què també hi intervenen cinc helicòpters i una desena de bombarders. A Varimbombi, una de les zones afectades d'Atenes, ha calgut evacuar més de 300 persones. 

A Eubea, l'incendi que va començar en una zona de grans boscos de pins continua descontrolat, amb un perímetre de nou quilòmetres. Vuit pobles han estat evacuats. Els canvis en la direcció del vent compliquen la tasca dels bombers. Un tercer incendi crema a Vassilitsi, al Peloponès.


La pitjor onada de calor en 40 anys

A Atenes, les flames han causat incidències a la xarxa de transport i en el subministrament elèctric, en un moment en què Grècia viu la pitjor onada de calor de les últimes dècades.

La proximitat de les flames ha obligat a evacuar tres barris de la capital grega. El foc ha cremat cases, vehicles, locals comercials i un campament. Al voltant d'una vuitantena d'infants també han estat evacuats. A la zona de Varimbombi, les flames han arribat a la plaça principal i són a prop d'una base aèria militar i d'un monestir, segons informen els mitjans grecs.

El foc va començat al migdia, a prop del palau de Tatoi, que havia estat la residència d'estiu de la família reial grega, i a mesura que s'ha anat acostant a les zones habitades, Protecció Civil ha enviat missatges d'alerta perquè els que eren més a prop abandonessin la zona. Als veïns d'un altre suburbi els emplaçaven a tancar finestres i xemeneies per evitar que el fum entrés a les cases.

Dues persones observen el foc que crema als afores d'Atenes des d'una via ferroviària
Dues persones observen el foc que crema als afores d'Atenes des d'una via ferroviària (EFE / Yannis Kolesidis)


Ara per ara, no hi ha dades sobre possibles víctimes, tot i que hi ha hagut trucades a la policia per part de ciutadans tancats en edificis i d'agents i bombers atrapats a prop del foc mentre ajudaven ciutadans a sortir dels vehicles.

S'ha tallat durant unes hores una autopista i s'ha hagut d'interrompre la circulació de línies ferroviàries que connecten Atenes amb el nord del país. La companyia distribuïdora de l'electricitat, Admie, ha avisat del risc que una dotzena de poblacions de la província de l'Àtica, la d'Atenes, pateixin talls d'electricitat perquè les flames han afectat dos circuits elèctrics.

Uns 350 bombers són a la zona treballant per extingir el foc, juntament amb 70 vehicles, cinc helicòpters, cinc hidroavions i desenes de voluntaris.

Bombers i un helicòpter treballen per apagar les flames al suburbi de Varibombi, al nord-est d'Atenes
Bombers i un helicòpter treballen per apagar les flames al suburbi de Varibombi, al nord-est d'Atenes (EFE / Orestis Panagiotou)


Mitja dotzena d'incendis arreu del país

El d'Atenes és un més de la mitja dotzena d'incendis que castiguen Grècia. Només aquest dimarts, s'han declarat focs també a l'illa d'Eubea, on s'han evacuat dos pobles i diversos campaments d'estiu, i a l'illa de Kos, on les flames amenacen una zona natural protegida i el jaciment arqueològic del santuari d'Asclepeion.

Les previsions dels meteoròlegs auguraven que aquest seria un estiu més sec i calorós que els dels últims anys i els experts mediambientals avisaven de l'acumulació de matolls secs que hi ha al voltant de la capital.

A Grècia, les temperatures estan per sobre dels 40 graus i les mínimes se situen al voltant dels 30 graus.

També al Mediterrani oriental, a Turquia, en els darrers sis dies s'han declarat més d'un centenar de focs, que han causat vuit morts i milers d'evacuats.

Una dona fotografia les flames de l'incendi, als afores d'Atenes
Una dona fotografia les flames de l'incendi, als afores d'Atenes (EFE / Yannis Kolesidis)
ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut