Espiral ciclònica sobre el nord-est d'Austràlia (CIMSS)
Espiral ciclònica sobre el nord-est d'Austràlia (CIMSS)
Sydney

Evacuen 30.000 persones a Austràlia per un cicló amb vents que arriben als 270 km/h

El Debbie ha arrencat arbres i teulades, sobretot a l'estat de Queensland, al nord-est del país

RedaccióActualitzat

Un cicló de categoria 4 sobre 5 ha tocat terra al nord-est d'Austràlia i ha obligat a evacuar unes 30.000 persones. El Debbie va acompanyat de pluges torrencials i ràfegues de vent que poden arribar als 270 km/h. Ha afectat principalment l'estat de Queensland i les turístiques illes de Whitsunday i Hamilton.

El primer ministre australià, Malcolm Turnbull, ja ha anunciat que quan passi el cicló l'exèrcit coordinarà les feines de neteja i reparació dels danys. Hi ha 45.000 persones sense llum, ja que la forta tempesta ha arrencat arbres, pals elèctrics i moltes teulades.

El Debbie no es rebaixarà a tormenta tropical fins probablement aquest dimecres al migdia, segons els Serveis d'Emergència de la Regió Nord. De moment no se sap l'abast de les destrosses, tot i que les asseguradores ja han declarat la situació de "catastròfica". Les autoritats creuen que es tracta del cicló més potent que ha afectat Austràlia des del Yasi, el 2011, que va generar grans onades que van causar danys molt importants al litoral.

Debbie ha tocat terra cap a les 6 de la matinada amb categoria 4, vents sostinguts superiors als 209 km/h, a la costa nord-est d'Austràlia, entre Mackay i Townsville. A partir d'ara, el cicló avançarà sobre terra al mateix temps que perdrà tota l'energia fins a desaparèixer. Ara ja és cicló de categoria 1 i aquesta tarda es convertirà en tempesta tropical, graó inferior al cicló. Demà al migdia haurà desaparegut.

 

Anar al contingut