Barcelona

Euskadi recorda les víctimes del terrorisme en un acte no absent de polèmica

Més de 500 víctimes del terrorisme, entre persones que han estat objecte directe d'atemptats i familiars seus, han estat homenatjades a Sant Sebastià en el segon acte institucional d'aquestes característiques que s'ha celebrat mai al País Basc. S'han recordat víctimes que no van rebre cap reconeixement en el moment de l'atemptat, pero sobretot ha estat molt present la memòria dels dos últims morts d'ETA: l'exregidor socialista de Mondragón Isaías Carrasco i el guàrdia civil Juan Manuel Piñuel. La directora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes, Maixabel Lasa, ha exhortat els ciutadans a no resignar-se davant del terrorisme i Ibarretxe a no oblidar.

Actualitzat
El Kursaal de Sant Sebastià ha acollit l'acte institucional més massiu mai fet a Euskadi en record de les víctimes del terrorisme. Emocions contingudes no absentes tampoc de polèmica. Els veritables protagonistes han estat les més de 200 persones colpejades per ETA i diferents terrorismes així com uns 300 familiars de víctimes. Molts d'ells han aprofitat la salutació institucional per expressar al lehendakari Ibarretxe el seu malestar per la moció aprovada divendres a la cambra basca en la qual s'acusa el govern de donar cobertura a tortures.

Entre d'altres, aquest ha estat el motiu pel qual cinc federacions de víctimes del terrorisme han estat fins a última hora a punt de no participar en l'acte. Des de Catalunya no creuen justificada l'absència.

La denúncia del Parlament basc contra el govern espanyol, acusant-lo d'emparar tortures a detinguts etarres, no ha impedit, però, que la majoria de partits hagin estat presents a la cita. Tots els partits, tret del PP i ANV, i associacions de víctimes han homenatjat especialment els quatre morts a mans d'ETA en l'últim any, en els atemptats de Capbreton, Mondragon i Legutiano.

Juan José Ibarretxe no tenia previst intervenir en l'acte però finalment ha parlat per dir que actes com el del Kursaal serveixen per lluitar contra l'oblit de la societat davant la barbàrie terrorista. El lehendakari ha afegit que la convivència no és amnèsia sobre el passat sinó una lectura crítica del mateix.

La directora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del Terrorisme, Maixabel Lasa, ha qualificat l'acte com una oportunitat per demostrar el coratge cívic de rebuig al terrorisme i per "abraçar" a més de 500 víctimes. Lasa ha advertit que "vincular la consecució de la pau a la conquesta d'un nou estatus polític és pervertir les regles del joc democràtic" i ha deixat clar que el procediment previst per un sistema democràtic per acabar amb el terrorisme és "l'aplicació justa i escrupulosa de la llei".

Gestos d'afecte, obsequis i minut silenci en homenatge a l'última víctima de la banda terrorista, el guàrdia civil Juan Manuel Piñuel mort dimecres en un atemptat contra la casa quarter de la localitat alabesa de Legutiano.

No és casualitat, segurament, que, coincidint amb aquest acte hagi aparegut trencat el monòlit que recorda Juan Maria Jauregui, l'exgovernador de Guipúscoa, socialista, assassinat per ETA ara fa vuit anys. La seva dona Maixabel Lasa, directora de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes del País Basc, ha dit que continuarà treballant en la mateixa línia que fins ara.
Anar al contingut