Riga

La reunió dels ministres d'Economia i Finances de la zona euro acaba sense acord amb Grècia

A la capital d'Estònia s'han reunit els ministres de l'Eurogrup i de l'Ecofin per tractar l'últim tram del rescat grec de 7.200 milions d'euros però les negociacions han quedat encallades

RedaccióActualitzat

Acaba a Riga la reunió de ministres d'Economia i Finances d'Europa i Grècia sense cap acord. Pitjor encara del que es preveia a primera hora del matí. A la capital d'Estònia s'han reunit els ministres de l'Eurogrup i de l'Ecofin per tractar l'últim tram del rescat grec de 7.200 milions d'euros, però les negociacions han quedat encallades.

Els ministres de Finances de la Unió Europea han pressionat el govern grec. Han estat 18 arguments contra un. Han recordat que no hi haurà diners mentre no hi hagi un acord global sobre les reformes que cal dur a terme. Tampoc preveuen fer cap reunió més sobre la qüestió abans de la que ja està prevista, el dia 11 de maig.

El president de l'eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha dit que veu que s'està lluny d'arribar a un acord.

Per la seva banda, Iannis Varufakis, el ministre de Finances grec, ha declarat que no vol tornar al procés del passat:

"Si hi ha una manera de fer que aquest procés sigui més eficient i menys controvertit estem oberts a suggeriments. El que hem fet fins ara funcionarà. I ens resistirem senzillament, perquè no funcionarà, no per raons dogmàtiques, la idea que hauríem de tornar a un procés que tan miserablement ha fracassat en el passat."

Els punts de desacord

Grècia manté encara algunes línies vermelles. Varufakis ha dit a la reunió que no acceptaran una retallada en les pensions. Atenes es nega també a eliminar la moratòria als desnonaments de primeres residències.

El moll de l'os, però, és el dèficit públic. Europa no es refia del pla grec per ajustar el deute. Varufakis respon amb sinceritat:

"Aquest govern no vol fer el mateix que els seus antecessors: signar objectius de superàvit primari que a nivell macroeconòmic són impossibles de complir."

En canvi, el govern grec admet que hi pot haver aviat un acord en matèria de privatitzacions. Atenes ja ha aprovat vendre els drets de les apostes de cavalls, la primera privatització de l'executiu de Tsipras.

Data límit: 30 de juny

Els països de la zona euro no esperaven que a la reunió d'aquest divendres es pogués arribar a un acord. L'antiga troica ha decidit canviar de tàctica amb el govern d'Alexis Tsipras i no posar-li més ultimàtums per presentar la llista.

Consideren que Atenes ja té prou clar que no pot anar més enllà del 30 juny sense un acord per al finançament, perquè és quan s'acaba la pròrroga del rescat.

Toc d'atenció a Espanya

A l'entrada de la cimera, el president de l'Eurogrup ha enviat un missatge d'alerta al govern espanyol. Assegura que les coses s'estan fent bé, però demana més reformes en matèria laboral i fiscal per assegurar el creixement.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut