Brussel·les

Europa no amplia el pla de rescat a Grècia i Atenes abandona la reunió de l'Eurogrup

Els ministres d'Economia rebutgen prorrogar el rescat de Grècia més enllà de la data límit del 30 de juny i Grècia abandona la reunió de l'Eurogrup

RedaccióActualitzat

Situació molt tensa a la reunió de l'Eurogrup a Brussel·les. La Unió Europea i Grècia han trencat negociacions.

Després de gairebé quatre hores de reunió entre els 19 ministres de la zona euro, el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha assegurat que Grècia ha trencat el procés de negociació, i ha promès fer els passos necessaris per mantenir l'estabilitat de la zona euro.

Dijsselbloem ha tingut paraules dures per l'actitud de Grècia:

"L'única manera que els programes funcionin és que algú se'ls faci seus. Si els governs creuen que la feina que han de fer potser serà dura al començament però que donarà resultats... Però si un govern ja parla d'una manera tan negativa del programa... Si fins i tot el primer ministre grec ho fa... Aleshores no ens creiem que fins i tot si s'accepta es posi en marxa de manera correcta i conscientment. I aquest és el gran problema."

Els ministres de Finances de l'Eurogrup han rebutjat prorrogar el rescat grec més enllà de dimarts, com reclamava Atenes. El 30 de juny acaba el termini de què disposa el govern grec per reemborsar al Fons Monetari Internacional 1.500 milions d'euros.

L'Eurogrup ha decidit continuar la reunió però sense el ministre d'Ecomomia grec, Iannis Varufakis, per continuar debatent un pla B per a Grècia: com gestionar la possible suspensió de pagaments i la sortida de l'euro. 

Mentre en una altra sala els socis europeus continuaven reunits, Varufakis insistia que encara és possible negociar d'aquí a diumenge. I afegia que el rebuig a prorrogar el rescat farà un mal permanent a l'eurozona i serà un fracàs per a la credibilitat de l'Eurogrup. 

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha parlat per telèfon amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, i els ha confirmat que mantindrà el referèndum, independentment de la decisió de l'Eurogrup.

"Grècia no està fora de l'euro"

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, ha volgut remarcar que Grècia segueix sent membre de l'eurozona. 

En la mateixa línia, s'ha manifestat el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos: "Grècia està a la zona euro" i "ningú l'ha expulsat" de la moneda única. De Guindos ha dit que es prendran totes les mesures perquè la crisi de Grècia no contamini la resta de l'eurozona.

El seu homòleg francès, Michel Sapin, es manifestava en el mateix sentit: "El destí de Grècia és quedar-se a l'eurozona".

Dubtes sobre la liquiditat dels bancs grecs

El consell de govern del Banc Central Europeu es reunirà aquest diumenge per discutir la situació de Grècia i dels seus bancs. El BCE ha de decidir si manté o no la línia d'assistència de liquiditat d'emergència a la banca grega un cop expiri el rescat dimarts que ve. Només amb una interpretació molt flexible de les regles, podrà continuar fent-ho. L'alternativa és el "corralito". 

Última oportunitat

La reunió d'aquest dissabte dels ministres de la zona euro, la quarta en una setmana, es considerava l'última oportunitat per arribar a un acord amb el país hel·lè. Però les negociacions per evitar una suspensió de pagaments de Grècia han adquirit una nova dimensió després que, la passada matinada, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va anunciar la convocatòria d'un referèndum per al 5 de juliol per evidenciar el suport o rebuig del país a les reclamacions dels creditors internacionals.

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut