Brussel·les

Europa pacta pagar 3.000 milions a Turquia perquè contingui el flux de refugiats

Els líders de la Unió es comprometen a accelerar el procés d'incorporació de Turquia a la UE

RedaccióActualitzat

Els països de la Unió Europea pacten amb el govern turc una ajuda de 3.000 milions d'euros per reconduir la crisi dels refugiats i es comprometen a accelerar el procés d'incorporació de Turquia a la UE.

A canvi, el govern d'Ankara haurà d'assumir el control del flux de refugiats sirians cap a Europa i contenir la migració econòmica. La Comissió Europea tutelarà tot aquest procés.

Pel primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, es tracta d'un acord històric perquè Turquia entri a formar part aviat del club comunitari:

"Som una nació europea. El destí del nostre continent ens pertany a nosaltres, a tots vosaltres. Turquia està preparada per fer tot el que calgui, no solament per afrontar la crisi de refugiats, sinó també altres crisis."

Alemanya ha posat sobre la taula la idea d'un grup de països que acceptin refugiats que ara estan en camps de Turquia. També ha volgut obrir el ventall a altres qüestions, com el terrorisme. En la mateixa línia que el president francès, François Hollande, que ha demanat a Turquia que segelli la frontera i eviti les anades i vingudes de jihadistes.

Però a la cimera de Brussel·les, que ha durat unes 4 hores, s'ha parlat molt poc de drets humans. Ho ha admès la consellera Angela Merkel. També el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que ha parlat de divergències entre la UE i Turquia pel que fa a drets fonamentals.

"La Comissió proposarà que s'obrin un determinat nombre de capítols nous, incloent-hi el 24 sobre justícia, llibertat i seguretat. I quan discutim aquests capítols, haurem de superar les divergències que tenim en aquest tema particular. Sóc optimista, crec que les coses van en la direcció correcta."

En el terreny polític, Brussel·les, a més de reobrir les negociacions per a l'adhesió del país al club dels 28 al desembre, està disposada a acceptar que als turcs no els calgui visat per entrar a la Unió a partir de l'octubre de 2016.

Coincidint amb aquesta cimera, el govern grec ha tornat a insistir que el registre i la distribució de refugiats es faci des de Turquia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut