Barcelona

Europa i tot el món donen la benvinguda al canvi i Kènia ho celebra amb especial fervor

Felicitacions i paraules com "victòria brillant" se senten en boca de mandataris d'arreu del món. Totes van dirigides al que ben aviat serà el nou president dels Estats Units d'Amèrica, Barack Obama. El més matiner, però, ha estat el president francès, Nicolas Sarkozy. També el cap de la Comissió Europea i de la resta de potències europees han emès comunicats per felicitar Obama. Ho ha fet, de fet, tot el món, però especial rellevància tenen les reaccions que provenen de països on el nou inquilí de la Casa Blanca troba fronts oberts, com l'Afganistan, l'Iraq i l'Iran. Les celebracions són especialment intenses a Kènia, país d'on procedia el pare del president electe dels EUA.

Actualitzat
Europa mira cap als Estats Units el dia que per primera vegada a la història un afroamericà ha estat elegit president d'aquesta potència mundial. El màxim representant de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, una oportunitat, afirma en un comunicat, perquè "necessitem un nou pacte per a un nou món". Barroso afegeix també, després de felicitar el nou president, que confia que exercirà el "lideratge necessari per aconseguir aquest nou pacte que ha de beneficiar "les nostres societats". L'eurocambra ja ha convidat el president electe a fer un discurs.

A banda d'Espanya, altres punts d'Europa on les felicitacions no s'han fet esperar són, per exemple, França. Nicolas Sarkozy, el president francès, ha trucat a Obama per fer-li arribar la seva felicitació. Sarkozy ha qualificat la seva victòria de "brillant" que corona una campanya excepcional. A través d'un comunicat ha qualificat el futur inquilí de la Casa Blanca d'"esperança" per als desafiaments que s'han d'afrontar junts i que necessiten una Amèrica més solidària.

Des de Berlín, el president alemany, Horst Kölher, ha comunicat a Obama que compti amb Alemanya com un soci fiable i amic per sempre. I des de Londres, el primer ministre britànic, Gordon Brown, s'ha adreçat a Obama per destacar els seus valors progressistes i la seva visió pel futur. "El conec i hi comparteixo valors", ha afegit Brown, amb qui, ha dit, espera treballar molt de prop, ja que la relació de la Gran Bretanya amb els Estat Units és "vital".

Moscou, per la seva banda, espera que la victòria demòcrata comporti una entrada d'aire fresc en la política exterior de Washington. Segons declaracions del viceministre d'Afers Estrangers rus, aquesta renovació al capdavant de la Casa Blanca pot aportar solucions més constructives per poder afrontar reptes com l'actual crisi financera.

Tot el món mira cap als Estats Units

Al sud del continent americà, el president de Mèxic, Felipe Calderón, ja ha convidat el nou president del país veí a visitar-lo. Calderón ha reiterat el compromís de Mèxic per enfortir i aprofundir en les relacions bilaterals i treballar per a un futur millor a la regió". També el Canadà vol treballar estretament amb Obama i el seu equip de govern, així ho ha expressat en un comunicat.

Les felicitacions al president electe dels Estats Units també han arribat des de Veneçuela. El president d'aquest país llatinoamericà, Hugo Chávez, l'ha felicitat i li ha expressat la voluntat d'establir noves relacions entre els dos països. En un comunicat, Hugo Chávez espera rellançar una agenda bilateral constructiva per refer les relacions.

Al món àrab dos països s'han mirat amb especial atenció les eleccions nord-americanes: l'Iraq i l'Afganistan. El president afganès, Hamed Karzai, s'ha afanyat a demanar "canvis" en la "guerra contra el terror" al nou ocupant del despatx oval. Karzai ha felicitat Obama i ha desitjat que la seva elecció porti "pau i vida" a l'Afganistan".

Per la seva banda, el cap de la diplomàcia iraquiana ha assegurat que l'arribada de Barack Obama a la Casa Blanca no comportarà una falta de compromís immediat dels Estats Units amb aquest país àrab. Bagdad confia que la irrupció de la nova administració nord-americana no comporti un canvi brusc en l'estratègia que s'ha seguit a l'Iraq. El Pakistan també s'ha mostrat confiat, a través del seu president, que les relacions entre tots dos països seran fructíferes. I l'Iran, un altre front obert per a Barack Obama, ha expressat el seu desig que les promeses de canvi es compleixin.

El conflicte entre israelians i palestins també serà a la llista de temes pendents del futur president dels Estats Units. Des de Cisjordània, el dirigent palestí, Mahmud Abbas, ha demanat a Obama que acceleri els esforços per solucionar el conflicte del Pròxim Orient. I un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers israelià també ha felicitat Obama a través d'un comunicat i s'ha mostrat segur que a les seves relacions els espera un gran futur.

A Kènia, dia festiu

A l'Àfrica, un altre país on tenia especial interès la victòria de Barack Obama és Kènia, d'on procedia el seu pare. L'alegria és tan gran al país de l'anomenada "àvia negra" del president electe dels Estats Units que les celebracions són presents arreu, especialment a carrers de la capital, Nairobi. Però això no és tot, perquè el president del país africà, Mwai Kibaki, ha decretat que demà sigui dia festiu, perquè els kenians puguin celebrar-ho.

Finalment, des d'Orient, el president xinès, Hu Jintao, després de felicitar el nou inquilí de la Casa Blanca, li ha comunicat la seva voluntat d'estrènyer les relacions entre tots dos països. També el primer ministre japonès, Taro Aso, ha expressat a Barack Obama el seu desig de treballar junts pel bé de l'aliança entre els dos països. I al Vaticà no han volgut ser menys, i a banda de felicitar el guanyador, han esperat que Déu l'ajudi en la nova tasca que li espera.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut