Washington

Europa i els EUA arriben a la reunió del G-20 amb dos models a debat

Ja han arribat a Washington els líders mundials que participaran en la cimera sobre la crisi financera. Un dels primers a arribar ha estat el primer ministre britànic, Gordon Brown. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha marxat cap als Estats Units després del Consell de Ministres i és un dels convidats al sopar de la Casa Blanca, en què participen tots els caps d'estat i de govern. Per la seva banda, el president dels Estats Units, George Bush, ha deixat ben clar que la trobada no pot aportar totes les solucions a la complexa situació actual. Bush, en contra del que proposava Nicolas Sarkozy, ha dit que la cimera no servirà per refundar el capitalisme.

Actualitzat
Els líders europeus arriben a Washington amb una Unió Europea oficialment en recessió i amb una agenda farcida de propostes per a la reforma del sistema financer internacional. Algunes de les propostes no agraden gaire a la Casa Blanca, que les considera massa intervencionistes. En un missatge de benvinguda als líders del G-20, Bush ha dit que l'actual crisi "no és un fracàs del lliure mercat" sinó el fruit de mesures desfasades i d'una mala gestió dels riscos.

Pel contrari, els responsables europeus, amb Sarkozy i Brown al capdavant, creuen que sense més regulació es inevitable que es produeixin les turbulències que han fet estralls en el sistema financer internacional. Per això proposaran un paquet de mesures que preveu, entre d'altres, la creació d'un sistema per detectar anticipadament possibles desequilibris dels mercats financers.

La disparitat de punts de vista sobre el contingut de les reformes fa preveure que la cimera conclogui sense acords importants. Totes les parts es donarien per satisfetes si servís per endegar un procés de negociació que pugui enllestir en el termini de 100 dies un programa concret de reformes.

En consonància amb la UE, Zapatero defensarà una regulació més estricta i proposarà que s'adopti el model espanyol de supervisió financera. També proposarà que, per guanyar en transparència, sigui més fàcil la comprensió dels diferents instruments financers, entre ells, els fons d'inversió o "hedge funds", així com augmentar el control i transparència de les operacions fora dels mercats organitzat o "over the counter", és a dir, aquelles que no passen pel control de cap borsa o mercat. Zapatero demanarà que s'estudiï com incorporar el palanquejament o capacitat d'endeutament dels agents financers dins de la regulació o supervisió.

Unes reformes que cada dia són més necessàries i urgents. Aquest divendres, el president de la Reserva Federal nord-americana, Ben Bernanke, ha reconegut que la política monetària dels diferents bancs centrals d'arreu del món no està aconseguint resoldre les tensions del sistema financer. Ni tan sols, ha dit, l'acció coordinada de retallada de tipus d'interès que es va dur a terme el mes passat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut