Europa expedienta Hongria i Polònia per discriminar el col·lectiu LGTBIQ+
Un globus amb els colors de l'arc de Sant Martí davant el Parlament hongarès (Reuters)

Europa expedienta Hongria i Polònia per discriminar el col·lectiu LGTBIQ+

La Comissió considera violacions de "drets fonamentals" la llei homòfoba d'Orbán i l'establiment de zones "lliures de LGTBIQ+" poloneses

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Quan just es compleix un mes que Hongria va aprovar la llei que veta parlar d'homosexualitat a les escoles, la Comissió Europea ha obert expedient al país dirigit per l'ultranacionalista Víktor Orbán. Els motius argumentats per Brussel·les per activar aquest procediment estan lligats a "la protecció dels drets fonamentals".

El moviment de la Comissió era previsible després que la seva presidenta, Ursula von der Leyen, ja qualifiqués de "vergonya" la reforma d'Orbán. El primer ministre hongarès va aprofitar una reforma contra els delictes de pederàstia per incloure mesures que impedien l'accés dels menors a informació sobre el col·lectiu LGTBIQ+.

No és la primera vegada que Europa mira amb recel cap a Hongria. Des que Orbán va arribar al poder l'any 2010, tant el Tribunal de Justícia Europeu com el de Drets Humans han condemnat reiteradament les seves polítiques vers la justícia, els mitjans de comunicació, els refugiats o les minories.


Hongria contesta desafiant

La resposta del govern hongarès no s'ha fet esperar, i ha anat en la mateixa línia beligerant dels últims mesos. "La Unió Europea no hi té res a dir sobre aquest tema", ha declarat el cap de gabinet d'Orban, Gergely Gulyas. Des d'Hongria hi veuen un raonament "més polític que jurídic" darrere d'aquests expedient sancionador, que consideren un "atac".

"Si la Unió Europea vol interferir en les àrees cobertes per les constitucions nacionals, podria trencar el conjunt del bloc"


Zones "lliures de LGTBIQ+" a Polònia

El cas discriminatori polonès és encara més antic, i data de principis de 2019. Després que l'alcalde de Varsòvia, Rafał Trzaskowski, firmés una declaració recolzant la diversitat de gènere, alguns municipis van declarar els seu territoris "zones lliures d'ideologia LGTBIQ+".

Europa expedienta Hongria i Polònia per discriminar el col·lectiu LGTBIQ+
Enganxines com aquesta es poden trobar en "zones lliures de LGTB" poloneses

Des d'aleshores, Brussel·les ha intentat en diverses ocasions convèncer les autoritats nacionals poloneses que actuessin contra aquestes declaracions. Cansada de no rebre resposta, la Comissió ha avisat Polònia que les seves autoritats i tribunals estan obligats a complir amb les sentències dictades pel Tribunal de Justícia de la UE. En aquest sentit, aquestes declaracions municipals violen el Dret comunitari en relació a la no discriminació per motius d'orientació sexual.


Una amenaça relativa

Les cartes enviades des de la Comissió Europea són tan sols el primer pas d'un expedient sancionador que té diversos passos. De moment, Hongria i Polònia disposen de dos mesos per respondre a Brussel·les.

Si no ho fan, la Comissió podrà remetre'ls un dictamen motivat. En última instància, el cas podria arribar al Tribunal de Justícia de la UE, que podria imposar una sanció econòmica.

ARXIVAT A:
Comissió EuropeaLGTBIQ+
Anar al contingut