Regne Unit

Europa debat augmentar l'edat de jubilació

La nova reforma proposada pel govern de Zapatero per retardar l'edat de les jubilacions dels 65 als 67 anys ha aixecat un gran debat social i polític. De moment, però, aquesta reforma només és una proposta que s'està començant a estudiar. Si finalment arribés a tirar endavant, Espanya no seria l'únic país europeu que aplica aquest sistema. Des del 2007 Alemanya està aplicant de forma gradual aquesta reforma per passar l'edat de les jubilacions dels 65 als 67 anys. A Itàlia l'edat de jubilació és de 65 anys per als homes, i 60 per a les dones, mentre que al Regne Unit i França ja estan començant a debatre modificacions en l'edat de les jubilacions. En altres països europeus, com ara Suècia, s'aplica des de fa temps un sistema flexible que permet deixar de treballar entre els 61 i els 67 anys, depenent de la voluntat de cadascú.

Actualitzat
L'edat legal de jubilació dels europeus varia molt en funció del país de procedència. A Alemanya, per exemple, el govern d'Angela Merkel aplica des de l'any 2007 l'anomenat model alemany, que preveu un retard gradual en l'edat de les jubilacions dels 65 als 67 anys. Amb aquesta reforma impulsada per Merkel i la gran coalició de democratacristians i socialdemòcrates alemanys, s'ha aconseguit tancar un conjunt de reformes obertes per la denominada Agenda 2010 de l'excanceller Gerhard Schroeder.

Al Regne Unit el tema de les pensions també està a debat. Aquesta mateixa setmana, una comissió governamental ha demanat que s'anul·li l'edat mínima perquè els britànics que ho vulguin puguin treballar fins passats els 65 anys. La comissió defensa que l'actual llei discrimina la gent gran i que la possibilitat de retardar l'edat de la jubilació podria suposar una injecció econòmica de més de 15.000 milions d'euros per al país. A més, actualment es calcula que ja hi ha més d'1.300.000 persones treballant després dels 65 anys. Aquesta qüestió podria ser un dels temes principals de la campanya de les pròximes eleccions generals. L'oposició conservadora ja s'ha afanyat ha prometre que, si les guanya, retardarà l'edat mínima fins als 66 anys a partir del 2016. El govern dels laboristes, per la seva banda, manté el tema aparcat.

Una situació similar es viu a països com Suècia. on des de fa temps ja existeix una jubilació flexible entre els 61 i els 67 anys, depenent de la voluntat de cadascú i a canvi de cobrar més de pensió.

A França, l'edat legal per jubilar-se són els 60 anys, una de les més baixes d'Europa. El president francès, Nicolas Sarkozy, però, ja ha anunciat una reforma important en el sistema de jubilacions del país per mirar de frenar l'augment del dèficit en el règim de pensions. Aquest procés, però, sembla que no serà fàcil, perquè cada vegada que s'ha obert el debat sobre un possible canvi en aquest sentit hi ha hagut fortes protestes ciutadanes. Els francesos consideren aquesta qüestió un guany social, és a dir, una qüestió inegociable. Fins ara, França només ha aconseguit el compromís d'allargar els anys de cotització per tenir dret a la pensió completa fins als 41.

Altres països de la Unió Europea, però, de moment no es plantegen cap modificació en el sistema de jubilacions. És el cas d'Itàlia, on els homes es jubilen als 65 anys i les dones, als 60.


Mapa de l'edat de jubilació a alguns dels països de la Unió Europea:


Mostra Jubilacions a Europa en un mapa més gran
Anar al contingut