Europa aprova una llei que permetrà comercialitzar insectes i altres nous aliments

El Parlament Europeu ha votat a favor de canviar la legislació de nous aliments per fer més senzilla la incorporació de productes exòtics i poc habituals

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha aprovat una nova llei per regular aliments nous que puguin ser comercialitzats als mercats dels països membres. El text preveu introduir productes com algues, fongs i - potser el que genera més debat-  insectes. És un text que van acordar informalment els ministres comunitaris amb la intenció d'innovar en l'àmbit alimentari. El projecte preveu que el tràmit per introduir nous aliments sigui més àgil.

Amb la nova llei serà la Comissió Europea la que centralitzarà les peticions d'incoporació de nous aliments, amb un procediment que serà més curt i econòmic que l'actual. Amb la llei vigent fins ara, en vigor des del 1998, les propostes es presentaven als estats membres, cosa que feia molt més llarga i farragosa la tramitació.

Segons ha dit a Catalunya Ràdio la directora de l'Agència Catalana de Salut Alimentària, Carme Chacón Villanueva, la nova regulació facilitarà la incorporació d'aliments molt exòtics aquí, però tradicionals en altres cultures i regions del món, com ara cucs, escarabats, formigues o gripaus.

"Tindran més fàcil poder ser comercialitzats a Europa, o produïts si es pot demostrar que en aquests països d'origen fa més de 25 anys que s'estan comercialitzant i no produeixen risc per a la salut."

 

També productors de pinsos d'Alemanya, Holanda i França han reclamat els últims mesos poder incloure insectes als seus productes, amb l'argument que són font de proteïnes animals de molta qualitat. 

L'encarregada de vetllar perquè la producció i la venda d'aquests nous aliments es faci amb garanties per a la salut humana és l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària. Per això haurà d'avaluar els riscos relacionats, que no tenen per què ser més grans o diferents dels que poden comportar els aliments tradicionals.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut