Europa aprova la vacuna d'AstraZeneca, també per a les persones de més de 65 anys

Després dels retards en les vacunes, la UE ha fet públic el contracte amb AstraZeneca, tot i que s'oculten detalls com el calendari d'entrega

RedaccióActualitzat

La vacuna d'AstraZeneca s'afegeix a les autoritzades per la Unió Europea, només per als més grans de 18 anys, ja que no hi ha indicis de la seva eficàcia per a menors d'edat.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) especifica que la vacuna es pot utilitzar per a "adults més grans de 55 anys", amb la qual cosa s'esvaeixen els dubtes sobre la seva eficàcia en majors de 65 anys.

No obstant, asseguren que la majoria dels participants en l'estudi tenen entre 18 i 55 anys, i que en informes futurs hi haurà una proporció més gran de persones de més de 65 anys. Fan palès, però, que la protecció està assegurada, tenint en compte els resultats que han tingut altres vacunes en aquests grups d'edat.

Aquestes són les conclusions que han fet públiques aquest divendres sobre l'avaluació científica de la qualitat, seguretat i eficàcia de la vacuna desenvolupada per AstraZeneca i la Universitat d'Oxford.

És la tercera vacuna disponible a la Unió Europea, després de la de Pfizer i Moderna.


Vacunes fabricades al Regne Unit

La Comissió Europea ha fet públic aquest divendres el contracte per al subministrament de vacunes firmat amb AstraZeneca, farmacèutica que havia anunciat retards en l'entrega de les dosis abans fins i tot abans de tenir el vistiplau sanitari.

No obstant, s'han censurat algunes parts del contracte, com el preu que ha pagat la UE o el calendari d'entrega trimestral, al·legant qüestions de "seguretat" i que es tracta d'informació confidencial.

El contracte sí que detalla que l'empresa es compromet "a fer el màxim esforç" d'acord amb les seves possibilitats, cosa que inclou recórrer, si fa falta, a la planta que tenen al Regne Unit. Es tracta d'una opció que el director d'AstraZeneca no prioritzava però que Europa demanava per fer front als retards.

Part del contracte fet públic entre la UE i AstraZeneca (CCMA)

De fet, la Comissió Europea va instar la farmacèutica a enviar a la UE dosis de la vacuna des d'alguna de les dues plantes que té al Regne Unit.

I és que AstraZeneca ha al·legat retards en el subministrament dels 300 milions de vacunes acordades per la falta de rendiment d'una de les plantes de la farmacèutica a Bèlgica, una excusa que la UE no vol tornar a sentir i demana que es compleixi el contracte que s'ha donat a conèixer avui.

La comissària de Salut de la CE, Stella Kyriakides, ha defensat la "transparència" de la Comissió en la decisió de fer públiques les 41 pàgines del contracte.


Un dels estira-i-arronses entre AstraZeneca i Europa era la possibilitat de produir vacunes al Regne Unit. El contracte, malgrat que s'han ratllat amb negre moltes parts, sí que obre la porta a aquesta opció:

"AstraZeneca farà tot el possible per produir la vacuna a les plantes localitzades dins la UE (que per a aquesta secció també inclou el Regne Unit)", diu la clàusula sobre les plantes de producció.


En la disputa de l'última setmana, la Comissió Europea insistia que la clàusula del màxim esforç només s'aplicava al desenvolupament de la vacuna i no a la producció. Però el contracte especifica que sí que s'aplica per a la fabricació i entrega de les vacunes del primer trimestre del 2021.

La CE continua en contacte amb AstraZeneca per negociar una solució satisfactòria per a totes dues parts, si bé fins ara les reunions amb la companyia han estat fallides.

De totes maneres, fonts comunitàries asseguren que tindrien "molts arguments" davant d'un jutge per justificar que la farmacèutica no ha fet tot el possible per entregar les dosis pactades.

L'acord al qual es va arribar al mes de juliol contemplava l'entrega de fins a 400 milions de dosis i un pagament anticipat de 336 milions. La UE ja ha pagat part d'aquesta quantitat.

ARXIVAT A:
VacunesUnió EuropeaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut