Brussel·les

Europa aguanta la respiració fins aquest dilluns per donar resposta al cop de porta grec

El president del Parlament europeu diu que si Grècia no fa propostes constructives, "entrem en temps dramàtics"

RedaccióActualitzat

Grècia vota "no" i Europa conté la respiració fins dilluns. Aquest vespre hi ha hagut la primera recció oficial de la mà de Martin Schulz, el president del Parlament europeu. Dilluns, però, serà el dia clau amb especial atenció a la decisió del Banc Central Europeu sobre l'ajuda a la banca grega.

"Entrem en temps dramàtics"

Martin Schulz ha estat clar i contundent en la seva valoració. Assegura que hi ha marge per negociar, però calen propostes constructives del govern grec. Si no, avisa "entrem en temps difícils i dramàtics".

"El govern grec haurà de fer propostes per convèncer els altres divuit que és possible tornar a negociar"

Sobre el final del "corralito", el president europeu ha advertit que la promesa del ministre de finances grec, Iannis Varufakis, que els bancs obriran dilluns li sembla "difícil i perillosa"

Cimera dimarts

L'inici de setmana es preveu intens, amb molts contactes. Hi ha confirmada la reunió dels tècnics de l'Eurogrup, que ha d'analitzar el resultat grec abans d'una trobada dels ministres de Finances europeus que encara no té data.

Al vespre, la cancellera Angela Merkel i el president francès, François Hollande, es trobaran a París. Els dos ja han proposat una cimera europea extraordinària per dimarts que ha confirmat el mateix president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Què farà el BCE?

Totes les mirades, però, se centraran a Frankfurt, la seu del BCE, que ha de decidir si obre l'aixeta o bé la tanca definitivament a la banca grega. El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, té a les seves mans tornar a ampliar l'ELA, el mecanisme de préstecs d'emergència per injectar liquiditat als bancs, o bé el manté al mateix nivell o directament el dóna per tancat.

De la decisió del BCE depèn la reobertura dels bancs després del "corralito" iniciat aquest dimarts passat. I, de retruc, la permanència de Grècia a l'euro si no és capaç d'obtenir finançament.

Reunió a Madrid

Els governs europeus també es preparen per analitzar la situació aquest dilluns al matí. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat la comissió delegada d'Afers Econòmics.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut