Els eurodiputats a l'entrada de la presó de Lledoners per visitar Rull, Turull, Romeva, Forn, Sànchez i Cuixart (ACN)
Sant Joan de Vilatorrada

Eurodiputats visiten els líders independentistes empresonats i en reclamen la llibertat

Demanen que la nova fiscalia retiri els càrrecs de rebel·lió i sedició

RedaccióActualitzat

Una delegació de 13 eurodiputats han visitat aquest matí els polítics i líders independentistes empresonats a Lledoners. La majoria són membres de la Plataforma de Diàleg Unió Europea-Catalunya, que reclama que Brussel·les intervingui en el conflicte polític a Catalunya. 

Els eurodiputats, que s'han trobat amb alguns dels seus excompanys parlamentaris, com Junqueras i Romeva, confien que amb Pedro Sánchez s'obri una etapa de diàleg, i han reclamat que la fiscalia retiri els càrrecs de rebel·lió i sedició

L'eurodiputada Ana Gomes, del grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates Europeus, diu que s'ha de trobar una solució política a un problema que destaca que no és judicial.

"Que la nova fiscalia reavaluï les acusacions de sedició i rebel·lió, que són les raons per les quals estan a la presó, perquè seria una manera molt important de resoldre un problema que no és jurídic, sinó polític, i que és amb mesures polítiques com el diàleg que s'ha de solucionar".

Després, uns han visitat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell la presó de Mas Enric, al Catllar, i la resta s'han trobat amb l'exconsellera de Treball Dolors Bassa al centre penitenciari de Puig de les Basses, a Figueres.

La irlandesa Lynn Boylan, del Sinn Féin, ha dit a la sortida del centre penitenciari de Figueres que l'actitud de la Unió Europea és "completament hipòcrita" pel que fa a la protecció de la democràcia i la llei i ha afirmat que "acostumen a ser molt ràpids jutjant altres països" que no són estats membres però que, en canvi, no ho fan en un dels seus "estats fundadors".

"La Unió Europea ha d'aixecar-se i defensar els catalans i el dret a l'autodeterminació perquè si no ho fan perdran tota la credibilitat"

La també eurodiputada irlandesa Martina Anderson ha afegit que Europa ha de venir a Catalunya i "investigar la realitat del que està passant aquí".

Visita negada a Madrid

Ja havien demanat permís per veure'ls quan complien presó preventiva a Madrid, però se'ls hi va negar. De fet, van fer una roda de premsa davant d'Estremera per denunciar precisament que no se'ls permetia fer la visita.

Entre els eurodiputats hi ha el president de la Plataforma Diàleg-UE Catalunya, l'exministre eslovè Ivo Vajgl, l'eurodiputada socialista de Portugal Ana Gomes o la francesa Marie-Pierre Vieu.

Els eurodiputats catalans Jordi Solé, Josep-Maria Terricabras i Ramon Tremosa els han acompanyat, així com els bascos Izaskun Bilbao i Josu Juaristi, i les gallegues Ana Miranda i Lidia Senra.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaRebel·lióSedició
Anar al contingut