Madrid

Eurodiputats demanen a Espanya que pressioni la UE pels diners dels plans de desocupació

Una delegació d'eurodiputats que ha visitat Madrid ha recomanat al govern espanyol que insisteixi perquè els 6.000 milions disponibles en el pla de garantia de l'ocupació jove de la UE s'inverteixin ara en comptes de repartir-se en els pròxims 7 anys. La ministra Báñez no ha rebut la delegació perquè havia de signat un conveni contra el frau laboral.

RedaccióActualitzat
Una delegació de la Comissió de Treball del Parlament Europeu ha fet una visita de dos dies a Madrid per parlar de polítiques d'ocupació i formació, amb la vista posada en l'elevada i preocupant taxa d'atur juvenil. Els eurodiputats consideren que Espanya ha "de pressionar" Europa perquè s'apliqui aviat la garantia de l'ocupació jove. Els països que ho necessitin han de tenir la possibilitat d'utilitzar els 6.000 milions d'euros disponibles en el pressupost de forma immediata, sense esperar que es reparteixi durant els set anys previstos. La situació és "de tal urgència" que no es pot esperar a anar rebent els diners en el període establert.

Els europarlamentaris s'han reunit aquest dimarts amb la secretària d'estat de Treball, Engracia Hidalgo. La ministra Fátima Báñez no els ha rebut perquè a la mateixa hora estava firmant un conveni contra el frau laboral amb el ministre de l'Interior. No s'ha permès a la premsa agafar imatges de la trobada amb Engracia Hidalgo i el ministeri tampoc no ha cedit una sala als eurodiptutats on poguessin atendre els mitjans de comunicació. Ho han hagut de fer al carrer.

L'eurodiputada del grup socialista i cap de la delegació, la francesa Pervenche Berès, ha explicat que han preguntat a la "secretària d'estat sobre la qualitat del diàleg social i la qualitat de l'aprenentatge" a Espanya "perquè veiem que, als països on s'ha lluitat amb èxit per l'ocupació juvenil, el nucli d'aquest èxit ha radicat precisament en la qualitat del diàleg social. (...) La nostra delegació no ha vingut aquí amb una missió de control ni per imposar sancions, sinó per conèixer més de prop les necessitats dels països amb dificultats i poder ajudar-los".

Berès ha insistit també que "una estratègia basada únicament en l'austeritat mai podrà tenir èxit. El debat entre austeritat i creixement ha de mobilitzar-se en el pròxim Consell Europeu".

Els altres diputats que han format part de la delegació són l'austríaca Evelyn Regner de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates
(S&D); l'estoniana Siiri Oviir de l'Aliança de Liberals i Demòcrates (ALDE) i els espanyols Alejandro Cercas (S&D) i Verónica Lope Fontagné del Partit Popular Europeu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut