Franc Bogovic, eurodipitat del PP (ACN)
Franc Bogovic, eurodipitat del PP (ACN)

Eurodiputats de tots els colors condemnen l'empresonament dels consellers

L'empresonament dels consellers i dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural no s'ha pogut debatre formalment a l'Eurocambra pel veto de populars i socialistes

Actualitzat

Del PP europeeu, dels verds, dels socialistes, dels liberals i de l'esquerra nòrdica. Eurodiputats de tots aquest grups condemnen la situació en què es troben els set consellers i el vicepresident que són a les presons d'Estremera i Alcalá-Meco, com també l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

L'empresonament dels consellers i dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural no s'ha pogut debatre formalment a l'Eurocambra pel veto de populars i socialistes, però fins i tot a les files d'aquests dos grans partits hi ha eurodiputats que condemnen la decisió de la justícia espanyola i reclamen a l'Estat una nova estratègia. 

L'Agència Catalana de Notícies ha parlat amb alguns d'aquest eurodiputats, dels 750 que té el Parlament Europeu. Franc Bogovic, exministre d'Agricultura d'Eslovènia, és eurodiputat del grup més nombrós, el del PP europeu. Diu que "la solució s'ha de trobar en l'espai polític, i no a la presó". Recorda que Junqueras i els set consellers van fer "accions polítiques" i que la campanya del 21D "no serà normal" si segueixen a la presó.

"Aquestes coses no haurien de passar, tampoc el que vam veure l'1 d'octubre"

 

Bogovic creu que el silenci de la Unió Europea amb la qüestió catalana es deu al fet que "molts països europeus tenen les seves pròpies Catalunyes". Amb tot, l'eslovè considera que la UE "hauria de ser més forta i dir 'pareu això, asseieu-vos a la taula'".

Ana Gomes, eurodiputada socialista de Portugal, el segon grup del Parlament, és una de les veus més crítiques amb les vulneracions de drets humans i, després d'anys de treballar com a diplomàtica, va entrar a l'Eurocambra, on va coincidir amb el conseller Raül Romeva.

"Soc amiga de Raül Romeva, vaig treballar amb ell en moltes coses. Recordo concretament que la nostra cooperació va ser fonamental per aconseguir fer el codi de conducta sobre l'exportació d'armes vinculant, perquè abans no ho era"

Per a Gomes, "és una desgràcia per a Espanya" que s'hagin tancat líders polítics.

"Espero que siguin alliberats aviat i que la qüestió s'arregli per la via negociadora i no per aquest tipus de mesures que desgracien el nom d'Espanya"

Gomes, de fet, ja ha demanat a les autoritats espanyoles poder visitar Romeva a la presó d'Estremera. "Estic esperant l'autorització del Ministeri de Justícia d'Espanya, a qui vaig dirigir la petició", concreta. 



Al grup liberal a l'Eurocambra conviuen l'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa, UPyD, Ciutadans i el PNB. En aquest grup tan heterogeni, les opinions varien molt. L'eurodiputat croat Ivan Jakovcic diu que "l'empresonament no és una solució".

"Parlar, parlar, parlar. Ni empresonaments, ni sang, res més, només diàleg"

Pel lituà Petras Austrevicius, que comparteix grup amb Jakovcic, la solució també és la mateixa.

"Madrid i Barcelona necessitaven més diàleg, més intercanvis i menys amenaces i empresonaments"

 

Els Verds, el grup de Romeva i Junqueras

El grup dels Verds/EFA a l'Eurocambra, on seien el vicepresident Junqueras i el conseller Romeva quan eren a Brussel·les, ha estat un dels que més ha condemnat obertament l'estratègia del govern espanyol per combatre l'independentisme. Els seus presidents, Ska Keller i Philippe Lamberts, han demanat reiteradament diàleg i també l'alliberament dels presos, un posicionament que comparteixen els seus diputats. 

L'hongarès Tamás Meszerics o l'estonià Indrek Tarand creuen que cal apostar pel diàleg

"Em sap greu, i ho lamento, perquè hi ha persones que són a la presó per les seves activitats i visions polítiques"

Tarand creu que això no té espai en una "societat democràtica": "No crec que tancar-los a la presó sigui gaire propi del segle XXI". 



Marisa Matias: "Són presos polítics"

En el grup de l'Esquerra Unitària i Nòrdica, el suport més clar a la via negociada va venir del vicepresident de l'Eurocambra, Dimitris Papadimoulis, que també va expressar el seu suport a un referèndum pactat.

Per Marisa Matias, eurodiputada del grup de Portugal, l'empresonament de Raül Romeva i la resta de consellers és "inacceptable".

"Estem parlant de presos polítics, i no de polítics presos, que és molt diferent"

 

Matias recorda que ha treballat amb Romeva i destaca la diferència amb que es tracta el cas perquè passa en un país europeu:

"Tot això és inacceptable, si fos en un altre país i no a la Unió Europea, ja hi hauria hagut milers de resolucions d'urgència"

El grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, on s'integren els 'tories' britànics i l'N-VA flamenca, també han expressat la seva disconformitat amb l'empresonament de membres del govern. De fet, van demanar un debat sobre la qüestió i populars i socialistes el van rebutjar.

Un dels seus eurodiputats, el flamenc Mark Demesmaeker, assegura a l'ACN que "tothom hauria d'estar preocupat" per la situació a Catalunya perquè estan en joc "principis fonamentals de la Unió Europea, valors democràtics i drets i llibertats civils".

ARXIVAT A:
IndependènciaArticle 155Procés catalàEleccions 21D
Anar al contingut