Els components de Sopa de Cabra, al final de l'últim concert, la tardor de 2001 a la Sala Razzmatazz
Els components de Sopa de Cabra, al final de l'últim concert, la tardor de 2001 a la Sala Razzmatazz
ANÀLISI

Ets de Sopa o de Sau?

Enllaç a altres textos de l'autor Natàlia Ramon, cap de Continguts Culturals de Catalunya Ràdio.

Natàlia Ramon

Cap de Continguts Culturals de Catalunya Ràdio.

Actualitzat
Aquesta va ser una pregunta molt recurrent durant els anys 90 i la veritat és que hi havia molta gent que es declarava incapaç de respondre-la sense dubtar-hi gens ni mica. Triar entre "L'Empordà" dels Sopa de Cabra o "El tren de mitjanit" dels Sau era francament difícil. Triar entre el "Podré tornar enrere" dels Sopa i el "Boig per tu" dels Sau era pràcticament impossible. Tot i això, esclar que hi havia qui era totalment dels uns o dels altres.
Els Sau, per raons òbvies, no podran tornar a l'escenari però els Sopa de Cabra, sí. No ho faran complets. Ho hauran de fer sense en Joan "Ninyin" Cardona, que va morir el gener del 2002, però Gerard Quintana, Josep Thió, Francesc "Cuco" Lisicic i Josep Bosch es troben un sol dia –de moment-- per retrobar el seu públic. Un públic que encara hi és, potser no tot però bona part, i que potser compartiran amb alguns dels qui avui escolten Els Amics de les Arts o els Manel.

Així, la pregunta d'aquells anys 90 torna a estar en voga. Ets dels Manel o dels Amics? es diu ara... i que duri, i que tornem a fer la pregunta d'aquí 10 anys més amb uns altres protagonistes i que al voltant d'aquesta dicotomia aparent hi hagi molts altres grups que triomfin pels escenaris del país. Els anys 90 acompanyant Sopa o Sau hi havia Els Pets, Lax'n'Busto –i encara hi són– o els Sangtraït. Ara acompanyant Els Amics de les Arts i els Manel hi ha Mishima, Love of Lesbian, Mazoni, Sanjosex... Esclar que els anys 90 tota aquella colla de músics feien rock i amb els anys el ventall s'ha anat obrint i ara tota la nova fornada ens dóna infinits matisos –més indie, més folk, més electrònic...– lligats pel pop.

Els Sopa de Cabra es retroben i ens retroben. Ara, però, nosaltres els escoltarem diferent. Tenim ja un pòsit més o menys ben assentat de música en català que ha anat molt més enllà d'aquella "Nova Cançó" i d'aquells primers rockers com van ser els Duble Buble, la Madame, els Detectors o els N'gai n'gai. Ara tornarem a sentir els Sopa mentre continuen sonant els d'aquesta nova generació dels Manel, Amics, Mishima –que sense Antònia Font obrint camí no haurien trobat la trajectòria que els ha portat a l'èxit– o els que encara van sorgint com els 4t 1a (quart primera), les Aias o els Ix! Tots ells han tingut i tenen un plat a taula a iCat fm des del primer dia perquè volem continuar plantejant-nos la primera dicotomia "ets de Sopa o de Sau" amb molts altres noms. Sigueu ben retrobats, malparits!

Anar al contingut