Bilbao

ETA reapareix i critica en un comunicat que el procés de pau no avança

L'organització es queixa que, cinc anys després d'haver deixat les armes, no s'ha iniciat el diàleg amb els estats espanyol i francès

RedaccióActualitzat

ETA reapareix amb un comunicat amb motiu de l'Aberri Eguna, el Dia de la Patria Basca.

En un comunicat que publica el diari "Gara", l'organització es queixa que, després de cinc anys d'alto el foc, el procés de pau no ha arrencat perquè no s'ha iniciat el diàleg amb els estats espanyol i francès ni entre les forces polítiques basques. ETA diu que no són on s'esperaven cinc anys després d'haver deixat les armes perquè no hi ha un diàleg de pau i resolució del conflicte.

Segons explica ETA en l'extens comunicat, les conseqüències del conflicte continuen sense resoldre's i l'escull principal de les negociacions, que és l'acostament de presos, continua en el mateix punt.

Defensen que la proposta d'estat independent s'ha de situar als antípodes dels models actuals, amb més igualtat social, respecte dels drets humans i repartiment de la riquesa.

Afegeixen que les decisions preses cinc anys enrere han portat a l'enfonsament dels projectes polítics basats en la negació d'Euskal Herria i defensen que les decisions, d'ara endavant, han d'aconseguir mobilitzar els sectors populars a favor de l'independentisme.

El comunicat també fa referència al final del bipartidisme en la política espanyola i lamenta que no hi hagi una relació de prou força per fer possible un canvi profund i que el dret a decidir sigui una opció possible.

Condemna dels atemptats de Brussel·les

En el llarg comunicat, ETA també critica els atemptats de Brussel·les que van provocar 31 morts i més de 300 ferits. La banda assegura que "els revolucionaris no poden acceptar matances així, que tenen com a objectius simples ciutadans".

En el text, ETA assegura que els atemptats s'han de llegir en el context d'una crisi internacional:

"La situació perversament revolta i la irresponsabilitat existent han obert les portes a tots els tipus d'integrisme, ja sigui el que està passant a Europa amb els refugiats, ja sigui el que passa a Síria, a l'Iraq, al Kurdistan... i el que finalment mata sense compassió ciutadans a Brussel·les."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut