Bilbao

ETA reafirma en un comunicat l'abandonament de la lluita armada

El comitè executiu d'ETA reafirma en un comunicat l'abandonament de la lluita armada. En un document que publica el diari "Gara", l'organització terrorista diu textualment que "superar el conflicte és una prioritat, però també s'han de fer passos pràctics en la via independentista". És un gest significatiu després de la recent operacó policial contra els interlocutors del col·lectiu de presos.

RedaccióActualitzat
ETA fa públic un comunicat que publica aquest diumenge el diari "Gara", amb data del mes de desembre, que s'ha fet esperar força ja que es calcula que estava escrit i a punt des de feia dues setmanes. ETA l'ha retingut a causa de l'operació policial en què van ser detinguts vuit interlocutors dels presos d'ETA, entre altres consideracions.

La clau del comunicat és la confirmació que la decisió d'acabar amb la lluita armada no marxa enrere i que així ho ha ratificat el 80% de la militància els últims mesos. La voluntat, per tant, de posar punt final és estratègica, apunta, i no una simple tàctica per negociar. El document diu textualment que "superar el conflicte és una prioritat, però també s'han de fer passos pràctics en la via independentista". Però el que no cita és l'altra clau d'aquest escrit: no fa cap referència explícita ni al desarmament ni a la seva dissolució. No especifica cap pla ni cap calendari en aquest sentit, com li reclamen fa temps el govern espanyol i les forces polítiques basques.

Els autors del comunicat neguen que vulguin, a partir d'ara, dirigir tot el procés obert, però sí que insten a respectar el dret a decidir. A la seva reflexió, el comitè executiu formula la necessitat de fer passos i d'anar més enllà, cap a la via de la independència. Apunta que l'estat, en aquests moments, passa per una situació de crisi greu i que les forces nacionalistes basques han de ser, per tant, més eficaces.

Tampoc fa cap referència al comunicat dels presos que van acatar, a finals d'any, la legalitat vigent, però sí que coincideix amb la declaració dels seixanta expresos afectats pel final de la "doctrina Parot", que deien en un comunicat fet públic a Durango que el dret a decidir era també un element bàsic i clau per una solució integral.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut