Membres d'ETA en una imatge d'arxiu
Membres d'ETA en una imatge d'arxiu
Londres

ETA anunciarà el seu pla de desarmament per al dia 8 d'abril

L'organització terrorista facilitarà una llista amb els detalls d'on són els zulos on té amagat l'arsenal

RedaccióActualitzat

L'organització terrorista anunciarà que abandonarà les armes i facilitarà, a partir del 8 d'abril, una llista amb els detalls d'on són els zulos on té amagat l'arsenal. Així ho assegura, segons publica el diari francès "Le Monde", el dirigent del moviment ecologista i social Bizi! Jean-Noël Etcheverry, "Txetx", que va ser detingut juntament amb quatre persones més al costat d'un dipòsit d'armes d'ETA:

"ETA ens ha confiat la responsabilitat del desarmament del seu arsenal i la nit del 8 d'abril ETA estarà totalment desarmada."

Segons el diari, ETA entregarà la llista dels seus amagatalls, la majoria en territori francès.

Esperant el comunicat

És l'anunci que s'esperava des que ETA va comunicar, la tardor del 2011, l'abandonament definitiu de la lluita armada. Diverses informacions apuntaven que el comunicat es faria públic a través de la BBC al migdia, però no ha passat.

Qui si que ha comparegut han estat el lehendakari Iñigo Urkullu i el líder abertzale Arnaldo Otegi. Tots dos donen credibilitat a les informacions.

Mentre s'espera que l'anunci sigui oficial aquest dissabte diferents intermediaris es reuniran al Fòrum de Biarritz. Una trobada que servirà perquè aquests intermediaris, que es fan dir "artesans de la pau", expliquin com s'ha arribat al desarmament i el procés fins a arribar a l'acord.

De fet els intermediaris ja fa anys que lluiten pel desarmament de la mateixa manera que reclamen accions conjuntes entre societat civil, institucions basques i mediadors internacionals.

Com es faria el desarmament?

Sembla que diversos centenars de persones de la societat civil i nombrosos càrrecs públics podrien participar en l'operació de desarmament. Amb tot, "Le Monde" apunta que encara falta aconseguir el compromís de les autoritats franceses de fer-se càrrec de les armes sota la mirada dels observadors internacionals.

I és que pràcticament tot l'arsenal d'ETA està amagat en territori francès des de fa anys.

El 20 d'octubre del 2011, també amb un vídeo lliurat a la BBC i al diari "The New York Times", ETA anunciava el final definitiu de la seva activitat armada i feia una crida al governs espanyol i francès a obrir un diàleg per resoldre el conflicte. A partir d'aquest comunicat, n'hi ha hagut onze més.

Fins ara ETA no ha detallat la ubicació exacta dels amagatalls d'armes, una condició del govern espanyol per avançar en el procés de pau.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut