ETA demana perdó pel mal causat i es compromet a abandonar la violència

"Volem mostrar respecte als morts, als ferits i a les víctimes que han causat les accions d'ETA", diu el comunicat

RedaccióActualitzat

L'organització ETA ha enviat aquesta nit un comunicat que han publicat els diaris Gara i Berria en què demana perdó a les víctimes i les famílies de les víctimes que han causat les seves accions en tota la seva "trajectòria armada" i es compromet a "la superació definitiva de les conseqüències del conflicte i la no repetició".

La carta en la qual ETA demana perdó de forma pública a les víctimes es publica la mateixa setmana que ha dit que anunciaria la seva desmobilització el primer cap de setmana de maig, al País Basc francès. L'organització terrorista ha delegat aquesta tasca al Grup Internacional de Contacte.

Aquesta declaració porta data del 8 d'abril, quan es complia un any exacte del "manifest de Bayona", en què es va anunciar el desarmament d'ETA.

A la carta, ETA reconeix la seva responsabilitat pel dolor causat a la societat basca i expressa el seu compromís amb la superació definitiva del conflicte.

"Som conscients que en aquest llarg període de lluita armada hem provocat molt dolor, inclosos molts danys que no tenen solució. Volem mostrar respecte als morts, als ferits i a les víctimes que han causat les accions d'ETA, en la mesura que han resultat damnificats pel conflicte. Ho sentim de veritat."

 

També reconeixen que "degut a errors o decisions errònies", les seves accions han afectat "víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com fora" i diuen que les paraules ara no "mitigaran el dolor" causat:

"A conseqüència d'errors o decisions errònies, ETA ha provocat també víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com a fora. Sabem que, obligats per les necessitats de tot tipus de la lluitat armada, la nostra actuació ha perjudicat ciutadans i ciutadanes sense responsabilitat alguna".

"També hem provocat greus danys que no tenen tornada enrere. A aquestes persones i les seves famílies els hi demanem perdó. Aquestes paraules no solucionaran el que ha passat, ni mitigaran tant dolor. Ho diem amb respecte, sense voler provocar de nou cap aflicció".

 

L'organització també demana a tothom que faci el mateix reconeixement explícit que estan fent ells a través d'aquest comunicat i anima a "reconèixer, amb respecte, el patiment que han viscut els altres" i demana que no es vulgui "desfigurar o amagar determinats episodis":

"Ningú pot canviar el passat, però una de les coses més perjudicials que es podria fer ara seria intentar desfigurar-ho i ocultar determinats episodis. Reconeguem tots la responsabilitat i el mal causat. Malgrat no tenir ni el mateix punt de vista ni els mateixos sentiments, tots hauríem de reconèixer, amb respecte, el patiment que han sofert els altres. Això és el que vol expressar ETA."

El comunicat diu que "tant de bo res d'això hagués passat" i "la llibertat i la pau haguessin arrelat a Eukadi fa molt de temps".

Al final de la declaració es parla de futur i s'advoca per la reconciliació al País Basc. La carta diu que s'han de tancar ferides, donar una resposta democràtica al conflicte polític i posar garanties perquè no torni a passar:

"De cara al futur, la reconciliació és una de les tasques que cal fer a Eukal Herria, que, en certa mesura, s'està produint amb honestedat entre la ciutadania. És un exercici necessari per conèixer la veritat de manera constructiva, tancar ferides i construir garanties perquè aquest patiment no torni a succeir. "

"Donant una solució democràtica al conflicte polític es podrà construir la pau i aconseguir la llibertat a Euskal Herria. Per apagar definitivament les flames de Gernika."

 

 

 

 

ARXIVAT A:
TerrorismeETA
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut