Getxo

ETA col·loca dos artefactes davant dels jutjats de Getxo que no han arribat a explotar

ETA ha tornat a intentar atemptar després de setmanes sense aparèixer. El lloc escollit ha estat Getxo, a Biscaia. A un quart de set del matí una persona que parlava en nom d'ETA ha avisat de l'existència d'un explosiu amb una trucada telefònica. Una errada en el detonador ha evitat que l'artefacte explotés. A migdia, però, l'Ertzaintza ha descobert una segona bomba. Era dins d'una paperera i ha pogut ser desactivada. La trucada anònima no havia alertat d'aquest segon explosiu i el departament d'Interior basc creu que estractava d'una bomba trampa. En total, les dues càrregues estaven formades per vuit quilos de cloratita, cinc al primer artafecte i tres al segon.

Actualitzat
La localització de la segona bomba ha estat possible gràcies a l'anàlisi de les imatges captades de matinada per les càmeres de videovigilància que hi ha als voltants del Palau de Justícia de Getxo. Amb les filmacions la policia autonòmica ha pogut comprovar com dos individus col·locaven una bossa en una paperera pròxima a l'edifici judicial, i immediatament han acordonat de nou la zona. Eren quarts de dues del migdia.

Agents de la Unitat d'Explosius de l'Ertzaintza han localitzat el segon artefacte i han aconseguit desactivar-lo. A l'interior de la bossa hi havia tres quilos de cloratita i un temporitzador. Els artificiers que els han desactivat han confirmat que eren del tipus dels que fabrica habitualment ETA.

La paperera on l'havien deixat és en un lloc força transitat per on durant el matí han passat ertzaines, periodistes i fins i tot el conseller de Justícia, Joseba Azkarraga. El departament d'Interior basc creu que aquest segon artefacte era una bomba trampa contra els agents de l'Ertzaintza que estiguessin fent qualsevol de les tasques que es desenvolupen en cas d'avís de bomba o d'explosió.

La conselleria que lidera Javier Balza assegura que aquesta segona bomba demostra l'enorme covardia "dels que ho han executat i dels que no ho condemnaran ni menysprearan".

Unes hores abans l'Ertzaintza havia trobat a la porta dels jutjats la primera bomba, que no ha explotat per una errada en el detonador, després que Sos-Deiak de Biscaia ha rebut una trucada en nom d'ETA que avisava de la seva col·locació. Aquesta persona, però, no ha mencionat en cap moment l'existència d'un segon artefacte.

Les institucions i la majoria de partits han expressat el seu rebuig a aquest intent d'atemptat, i han demanat a ETA que abandoni la violència.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut