País Basc

ETA assegura que el procés de pau està en crisi i amenaça de respondre si continuen els atacs contra Euskadi

Nou comunicat d'ETA quan s'està a punt de complir cinc mesos de l'anunci de l'alto el foc permanent. L'organització terrorista alerta que el procés es troba en un moment de crisi i en culpabilitza el PSOE i el PNB, als quals titlla de mesquins per haver intentat buidar el procés de pau i construir-lo a la mida dels seus interesos. En el comunicat, remès al diari "Gara", ETA adverteix que si continuen els atacs contra Euskal Herria, en referència als etarres detinguts, respondrà. En aquest sentit, demana que s'aturi l'actitud repressiva per poder afrontar les negociacions.

Actualitzat

Quan falten pocs dies perquè es compleixin cinc mesos de la declaració de l'alto el foc permanent d'ETA, l'organització terrorista ha reaparegut amb un nou comunicat, i ho ha fet per alertar que el procés de pau engegat a Euskadi està en crisi. En un comunicat difós pel diari "Gara", en culpabilitza el PSOE i el PNB per haver construït, assegura, un procés a la mida dels seus interessos particulars. Acusa aquests dos partits de distanciar-se dels compromisos adquirits i es pregunta si el que de debò volen es deixar podrir el procés.

L'escrit, a més, acusa el PSOE d'instrumentalitzar el nou escenari per perpetuar-se en el poder. L'organització terrorista acaba amb una amenaça. Assegura que si continua el que considera agressions contra Euskal Herria, llavors respondrà.

En el comunicat, ETA es reafirma en els objectius establerts en l'alto el foc del passat 22 de març i insta els ciutadans a exercir pressió per aconseguir, diu, una situació democràtica a Euskadi.

Precisament, hores abans de fer-se públic el comunicat, el líder de Batasuna ja feia un advertiment del moment crític pel qual passa el procés de pau. Arnaldo Otegi acusava el PSOE de faltar als seus compromisos i citava qüestions pendents com Navarra, els presos o la legalització de la seva formació.

D'altra banda, el lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha fet una crida a l'esquerra abertzale i als socialistes bascos perquè no confonguin els ciutadans amb missatges contradictoris.

Des de Batasuna, Pernando Barrena ha assegurat que caldran indults a presos d'ETA perquè el procés de pau sigui ferm.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut