Bilbao

ETA anuncia un alto el foc "permanent, general i internacionalment verificable"

ETA ha anunciat en un comunicat un alto el foc "permanent, general i verificable internacionalment", segons ha avançat el diari "Gara". El rotatiu basc havia anunciat que l'organització terrorista es pronunciaria en aquest sentit aquest dilluns al migdia i, finalment, a les dotze el mateix diari ha difós que ETA ja havia fet pública la declaració. Feia setmanes que s'especulava sobre un anunci imminent per part de la banda, que ara aposta per un "procés democràtic" per posar el punt final al conflicte, que es basi en l'autodeterminació i el respecte absolut al que decideixi el poble basc. De tota manera, ETA no renuncia directament a les armes, sinó que posa les condicions per mantenir la treva.

Actualitzat
ETA ha declarat un alto el foc "permanent, general i verificable internacionalment". En el vídeo de l'alto el foc, publicat al diari "Gara" i que dura uns dos minuts, la banda terrorista explica que fa seva l'aposta de personalitats d'arreu del món "des de Brussel·les fins a Gernika" perquè el conflicte basc tingui una "solució justa i democràtica" que tingui "com a màxima referència la voluntat del poble basc".

Tres persones encaputxades apareixen en el vídeo, en què parla un home. En el comunicat, datat del 8 de gener, defensen que el resultat del procés ha de ser que el poble basc pugui "tenir la paraula i la decisió sobre el seu futur, sense cap ingerència ni limitació". En aquest sentit, demanen que es resolguin "les claus de la territorialitat i el dret a l'autodeterminació". També reclamen que l'estat espanyol i França "abandonin per sempre les mesures repressores i la negació d'Euskal Herria".

L'anunci de treva afegeix que és "hora d'actuar amb responsabilitat històrica" i que, amb aquest alto el foc, ETA expressa el "compromís ferm amb un procés de solució definitiu i amb el final de la confrontació armada". I conclou que ETA no abandonarà l'esforç per "impulsar i dur a terme el procés democràtic, fins a arribar a una veritable situació democràtica a Euskal Herria".

Aquest comunicat era esperat i des de feia mesos s'especulava sobre la possibilitat que cap a finals d'any, quan es complien quatre anys del trencament de l'última treva formal amb l'atemptat a l'aparcament de la T4 de l'aeroport de Barajas, ETA anunciés un alto el foc definitiu i verificable. De tota manera, caldrà mesurar cada paraula i cada gest per veure si aquesta treva acaba conduint o no al final definitiu de la lluita armada. Convé recordar que, en la treva que es va trencar amb l'atemptat a la T4, ETA va anunciar un "alto el foc permanent".

Una història tenyida de sang

Des que es va crear l'any 1958, ETA ha matat més de 800 persones i ha declarat una desena de treves, però no ha estat fins a aquest últim any quan la cronologia dels últims fets ha acostat la possibilitat d'aconseguir un alto el foc real i definitiu, que finalment s'ha anunciat aquest dilluns.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut