Sant Sebastià

ETA anuncia un alto el foc i obre les portes a negociar una solució democràtica i dialogada

L'organització terrorista ETA ha anunciat aquest diumenge un alto el foc. La banda ha fet pública una declaració en imatges, avançada a la cadena britànica BBC, en què assegura que ja fa uns quants mesos va prendre la decisió de no portar a terme accions armades ofensives. ETA insta el govern espanyol a acordar uns mínims per emprendre el procés democràtic sense imposar-li condicions. També fa una crida als agents polítics, socials i sindicals a fer passos ferms per fer possible aquest canvi, i demana a la comunitat internacional que s'impliqui en la recerca d'una solució "duradora, justa i democràtica".

Actualitzat
L'anunci d'ETA ha arribat per sorpresa i per un canal internacional al punt del migdia. La cadena de televisió britànica BBC ha avançat l'enregistrament, en què una etarra, acompanyada de dues persones més, amb la cara tapada i l'emblema de la banda darrere, llegia una declaració en què anunciaven que ja feia mesos havien pres la decisió de posar fi a les accions armades.

Es tracta d'una declaració política, en què la banda terrorista deixa enrere el seu to militar habitual, i convida el govern espanyol a definir un procés de negociació encaminat al dret de decidir del País Basc. A diferència de la treva anterior, del 2006, aquest cop no fixa la duració de l'alto el foc ni tampoc anomena l'estat francès, sinó la comunitat internacional.

Tan bon punt s'ha fet públic el comunicat d'ETA, els experts antiterroristes han començat a analitzar tots els detalls i un primer element a tenir en compte ha estat la veu de la persona que el llegeix. Sembla que es tractaria de la mateixa persona que al gener del 2009 també va fer-ne de portaveu en un altre vídeo difós per ETA per commemorar el seu 50è aniversari. Pel que fa a la identitat, els experts no s'hi han volgut pronunciar amb rotunditat, però apunten la possibilitat que es tracti d'Iratxe Sorzabal, considerada la cap de l'aparell polític d'ETA, o bé d'Izaskun Lesaka, que es creu que actualment es troba al capdavant dels comandos com a cap militar.

La cadena britànica ho tenia tot preparat i havia desplaçat a Sant Sebastià el seu presentador i antic corresponsal Clive Myrie per donar la notícia. Tot plegat fa pensar que estaven al corrent de les intencions d'ETA amb una certa antelació.

Les claus de la declaració

En el text no hi ha mostres de penediment. ETA defensa la lluita a favor de la llibertat que han portat a terme en els últims 50 anys per fer front al que defineixen com una "estratègia salvatge de negació i aniquilació del País Basc". Asseguren que aquest ha estat el "leitmotiv" de la seva actuació i que la consecució de la llibertat continua sent la seva responsabilitat. La banda destaca que el cost que s'ha pagat per aquesta lluita ha estat alt, i parla de tortures, presó, exili i, fins i tot, la mort.

La banda terrorista evita parlar de treva o alto el foc. En cap moment de la declaració ETA fa servir aquestes paraules. En el seu lloc asseguren que ja fa temps van prendre la decisió de no portar a terme accions armades ofensives. No hi ha terminis. No es diu si és una mesura indefinida o reversible.

ETA aposta per un canvi polític. La declaració etarra subratlla que el País Basc es troba en un moment crucial. Dóna per acabat el marc autonòmic, del qual diuen que s'ha revelat com un camí erm per satisfer els desitjos dels ciutadans bascos, i asseguren que ha arribat l'hora del canvi polític. Lamenten també que el govern espanyol pretengui "podrir les condicions del canvi en la desesperança del bloqueig".

Temps de responsabilitats i de fer passos. ETA insta els agents bascos i la ciutadania basca a respondre a aquest important moment amb responsabilitat i celeritat per articular un projecte independentista, crear les condicions per construir el procés democràtic i respondre a la repressió i en la defensa ferma dels drets civils i polítics.

Oferta de diàleg sense condicions. ETA es reafirma en el compromís d'una solució democràtica que a través del diàleg i la negociació permeti als bascos decidir el seu futur. La banda terrorista es mostra disposada, si el govern espanyol hi té voluntat, a acordar els mínims necessaris per emprendre el procés democràtic.

Invitació a la comunitat internacional.
La banda terrorista acaba el seu comunicat assegurant que ha informat de les seves intencions a la comunitat internacional i la convida a respondre-hi amb "responsabilitat històrica". ETA vol que aquesta formi part del procés per articular una solució duradora, justa i democràtica.

Una història que es repeteix

La banda terrorista ja havia declarat, en una desena d'ocasions, el cessament de l'activitat armada, però, després, els processos de diàleg van fracassar. L'últim alto el foc es va trencar el 30 de desembre del 2006 amb l'atemptat a l'aparcament de la T4 de l'aeroport de Barajas. Des de llavors 12 persones han perdut la vida a mans dels terroristes.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut