Barcelona

Estudi únic al món sobre l'impacte de la contaminació en embarassades i fetus

Investigació pionera de l'Institut Global de Salut i els hospitals Sant Joan de Déu i Sant Pau de Barcelona

Begoña GrigelmoActualitzat

Un total de 1.200 dones embarassades de Barcelona participen en un estudi per comprovar si la contaminació afecta el desenvolupament cerebral i el creixement dels nadons.

Es tracta d'una investigació pionera de l'Institut Global de Salut i els hospitals Sant Joan de Déu i Sant Pau, que faran un exhaustiu seguiment de les embarassades per analitzar la incidència de les partícules tòxiques en els seus fills.

Les embarassades que hi participen porten durant 48 hores una motxilla a tot arreu. El que hi ha a dins servirà per analitzar les partícules de contaminació que respiren i si poden afectar el nadó que estan esperant. Unes partícules que entren al cos, malgrat que no es vegin, com explica Glòria Carrasco, coordinadora de les exposicions ambientals de l'estudi.

"Amb la motxilla veiem la quantitat de partícules que respira de mitjana durant les 48 hores que ha portat la motxilla i també la composició."

 

 

Els autors de l'estudi faran mesures repetidament a una generació d'embarassades, també quan neixin els seus fills i, com a mínim, fins que tinguin 18 mesos.

María Dolores Gómez Roig, cap d'Obstetrícia i Ginecologia de BCNatal-Hospital de Sant Joan de Déu, explica que no s'havia fet mai cap estudi d'aquesta mena.

"El que no s'ha fet mai és agafar l'embarassada des del primer trimestre, incloure-la en un estudi i seguir-la amb l'objectiu que ens hem determinat per estudiar."

Fins ara se sap que l'aire que respirem en sortir al carrer i les partícules tòxiques que conté són determinants per a la salut. La contaminació condiciona la maduració dels nens, per exemple, i està darrere d'una de cada deu morts al món. Però fins a quin punt pot afectar aquesta contaminació en l'inici de la vida, a la gestació, que és quan el desenvolupament té una velocitat i una vulnerabilitat més grans?

Notícia relacionada: La contaminació provoca la reducció de les capacitats cognitives, segons un estudi

Jordi Sunyer, director del projecte BISC, indica què es vol aconseguir saber:

"Nosaltres el que volem veure és si viure l'embaràs en diferents contextos de la ciutat forma diferents cervells."

Per Eduard Gratacós, director de BCNatal, el que es busca és conèixer la predisposició a partir determinades malalties:

"Un terç de la nostra intel·ligència es determina dintre de l'úter, i també una part molt important de la nostra predisposició a partir malalties, que són les que al final acaben produint morts. Ara en veiem la part final, però no on va començar aquesta predisposició."

Aquest estudi és únic al món, no només pel gran nombre d'embarassades a qui es preveu fer seguiment de manera individual, sinó també per les proves de diagnòstic amb imatge que serviran per observar el cervell dels seus fills abans i després del part, en relació amb la contaminació atmosfèrica de la ciutat.

ARXIVAT A:
SalutMedi ambientContaminació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut