Seguidors del diputat kurd durant una manifestació de suport al polític empresonat (ACN)
Seguidors del diputat kurd durant una manifestació de suport al polític empresonat (ACN)
Estrasburg

Estrasburg exigeix a Turquia que alliberi un diputat kurd en presó preventiva

El Tribunal Europeu de Drets Humans afirma que la impossibilitat de participar al Parlament viola els drets polítics del diputat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) exigeix a Turquia la llibertat del diputat kurd Selahattin Demirtas, empresonat sense judici fa més de dos anys. En una decisió pionera, el Tribunal d'Estrasburg declara, per unanimitat, que l'empresonament impossibilita al diputat del Partit Democràtic dels Pobles (HDP) participar en l'activitat parlamentària i, per tant, vulnera els seus drets polítics i els dels seus electors.

Segons el TEDH, amb l'empresonament del diputat, que manté els seus drets com a parlamentari, "és el sistema democràtic en si el que es posa en perill" i no només els seus drets i llibertats. A més, els jutges recorden que hi ha altres mètodes menys lesius amb els drets polítics que la presó preventiva, que hauria de ser l'últim recurs.

El text de la sentència diu que "l'extensió del període de presó preventiva s'ha establert més enllà d'un dubte raonable, especialment durant dues campanyes crucials, el referèndum i les eleccions presidencials, amb el propòsit ulterior de sufocar el pluralisme i limitar la llibertat d'un debat polític".

 

Estrasburg conclou que la presó preventiva per al diputat kurd vulnera els seus drets polítics

 

Una decisió vinculant

Per tot plegat, Estrasburg no només condemna l'estat turc a alliberar-lo sinó també a indemnitzar Demirtas amb 10.000 euros per danys no pecuniaris, davant dels 250.000 que sol·licitava el polític. "El tribunal observa que la violació del conveni ha causat indiscutiblement danys substancials en el demandant", afegeix la sentència. A més, castiga a l'estat turc amb 15.000 euros en concepte de despeses.

Turquia forma part del Consell d'Europa, per la qual cosa les decisions del Tribunal Europeu de Drets Humans són vinculants.

Aquest dictamen de la justícia europea podria convertir-se en una nova via per al recurs dels líders independentistes catalans empresonats. L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé veu en la sentència un "precedent" pels estats que "abusen" de la presó preventiva i "vulneren" drets polítics. En aquest sentit, el parlamentari creu que "caldrà tenir-la en compte per al cas dels líders catalans".

 

 

 

Notícia relacionada: "Estrasburg condemna Espanya per no garantir un judici just a Otegi"

 

ARXIVAT A:
Drets humansLlibertat d'expressió Judicial
Anar al contingut