Una fotografia d'Anna Politkóvskaia en una concentració de dissidents russos a Moscou el 2007 (Reuters)
Una fotografia d'Anna Politkóvskaia en una concentració de dissidents russos a Moscou el 2007 (Reuters)

Estrasburg condemna Rússia per no investigar prou l'assassinat de Politkóvskaia

Actualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Rússia per no haver investigat adequadament l'assassinat de la periodista i activista Anna Politkóvskaia, l'any 2006. Considera que Moscou va jutjar els autors materials, però que no va dur a terme una investigació efectiva de l'assassinat per determinar qui hi havia al darrere.

Cinc homes van ser jutjats el 2014 per l'assassinat de la periodista. El 2012, el Kremlin també va declarar culpable un expolicia. Però el Tribunal d'Estrasburg sosté que Rússia no ha fet prou per "trobar la persona o persones que van encarregar l'assassinat".

D'altra banda, la cort europea insta Rússia a pagar 20.000 euros pels danys ocasionats als familiars de Politkóvskaia.

El ministre de Justícia rus ha dit que la decisió encara no s'ha fet efectiva i que poden presentar una apel·lació en els següents tres mesos.

Activistes i familiars de la periodista han dit que no es farà justícia fins que els qui van ordenar la mort de Politkóvskaia siguin identificats i jutjats.

Anna Politkóvskaia va ser morta a trets a Moscou el 7 d'octubre del 2006 mentre preparava un article sobre les tortures sistemàtiques a Txetxènia. La peça es va publicar cinc dies després de l'assassinat, al bisetmanari rus "Nóvaya Gazeta". Els líders de l'oposició russa van culpar el Kremlin d'estar darrere del crim, però les autoritats russes van negar-ho.

Aquest dimarts, Estrasburg també ha condemnat Rússia per la desproporció de la sentència a les integrants del grup Pussy Riot, que van passar gairebé dos anys a la presó per haver blasfemat en una església on van llançar consignes anti-Putin. Ara tornen a ser a la presó per haver interromput el partit de la final del mundial de futbol diumenge passat.

Anar al contingut