Estrasburg condemna Espanya per maltractament als etarres de l'atemptat de la T4

El Tribunal Europeu dels Drets Humans sentencia que l'Estat ha d'indemnitzar Portu i Sarasola amb 50.000 euros per haver rebut tracte inhumà, però la majoria dels set jutges consideren que no van ser torturats

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya pels maltractaments a dos integrants d'ETA.

Es tracta d'Igor Portu Juanenea i Martín Sarasola Yarzabal, que el 30 de desembre del 2006 van atemptar contra la terminal T4 de l'aeroport madrileny de Barajas, i van causar la mort de dues persones i una vintena de ferits, a més de nombrosos danys materials.

Amb aquell atemptat, comès amb una furgoneta bomba a l'aparcament de la T-4, ETA va trencar l'"alto el foc permanent" que havia declarat en el marc del procés de pau en marxa entre el govern espanyol i l'organització terrorista.

Detinguts un any més tard, el 6 de gener del 2008, al País Basc, Portu i Sarasola van al·legar que durant el trasllat a la caserna d'Intxaurrondo van rebre "puntades de peu i cops" i que més tard "van ser colpejats per agents d'intel·ligència".

L'endemà, després de ser examinats per metges forenses, Portu va ser hospitalitzat i Sarasola sotmès a presó incomunicada a Madrid. Els informes mèdics van constatar lesions. Portu va necessitar atenció mèdica durant 27 dies i Sarasola durant 14.

 

La sentència del TEDH, amb seu a la ciutat francesa d'Estrasburg, conclou que Espanya va vulnerar la prohibició de tracte inhumà i degradant que recull el Conveni Europeu dels Drets Humans, i que ho va fer tant en l'aspecte material (el maltractament en si) com en el processal (no haver-ho investigat).

Quatre dels set jutges de la sala tercera del TEDH han votat a favor que l'Estat indemnitzi els dos demandants amb 30.000 i 20.000 euros respectivament, per danys morals.

 

L'any 2010, l'Audiència Provincial de Guipúscoa va condemnar quatre agents de la Guàrdia Civil "per delictes de tortures greus", però el Suprem va anul·lar la sentència un any més tard.

Estrasburg considera que les lesions "estan suficientment demostrades", que es van produir quan els dos etarres "eren en mans de la Guàrdia Civil" i que la seva existència "no ha estat negada ni pel Tribunal Suprem ni pel govern espanyol".

És per aquest motiu, afegeix, que "la responsabilitat ha de ser imputada a l'Estat".

 

El TEDH entén, en canvi, que Portu i Sarasola van patir maltractament i no tortures, perquè les lesions no han tingut conseqüències a llarg termini i perquè no hi ha proves sobre l'objectiu del tracte que els van infligir.

Aquest criteri, però, no és compartit per tres jutges, que han publicat una opinió dissident en considerar que els dos etarres sí que van ser torturats.

Des del 2004, Espanya ha estat condemnada onze vegades pel TEDH. Per maltractaments o per no investigar-los. Nou casos tenen relació amb ETA.

ARXIVAT A:
TerrorismeETA
Anar al contingut