Oslo

Estocolm i Oslo lliuren uns premis Nobel marcats per l'absència del dissident Liu Xiaobo

Oslo ha acollit aquest divendres la celebració més polèmica del Premi Nobel de la Pau. El guardó s'ha lliurat a la capital Noruega amb tota l'atenció posada en el gran absent: Liu Xiaobo. El dissident xinès està empresonat des de fa un any per subvertir el poder de l'Estat. A l'escenari s'hi ha col·locat una foto seva i una cadira buida on s'hi ha dipositat el premi i la medalla. Com que ni a la família ni als advocats els han permès anar-lo a recollir, l'actriu noruega Liv Ullmann ha estat l'encarregada de llegir un dels textos escrits per l'opositor pro democràtic. A la Xina el govern està tallant el senyal de les televisions estrangeres i els webs de mitjans internacionals que parlen del Premi Nobel. L'objectiu és garantir la censura absoluta.

Actualitzat
El Premi Nobel de la Pau 2010, Liu Xiaobo, no ha estat a Oslo per recollir el guardó. La Xina no ha deixat que ni ell ni els seus familiars ni els seus advocats anessin a Noruega. Per això, a l'escenari del Premi Nobel s'hi ha col·locat una foto del dissident xinès i una cadira buida on s'hi ha dipositat el premi.

Un dels moments més emotius de la cerimònia ha estat quan l'actriu noruega Liv Ullmann ha llegit el discurs que Xiaobo va escriure des de la presó i en el qual assegura que no té "enemics" i que, malgrat tot, no sent "odi" cap al règim xinès. El dissident xinès també remarca que el progrés polític "no pararà" i que aviat arribarà "una futura Xina lliure".

Xiaobo, exprofessor de 54 anys i un dels líders del moviment de Tiananmen, ha rebut el guardó en reconeixement a la seva lluita no violenta i duradora per defensar els drets humans fonamentals a la Xina.

La Xina demana el boicot

A banda de Liu Xiaobo, a Oslo tampoc hi han assistit els representants de 20 països més, entre ells, Rússia i l'Argentina. Pequín ha pressionat perquè tots els països facin boicot a l'acte. La Xina també manté bloquejat el senyal de mitjans i webs estrangers per evitar que hi arribi qualsevol informació sobre el Premi Nobel de la Pau. La web oficial també ha estat bloquejada al país asiàtic.

L'objectiu és garantir la censura absoluta sobre un reconeixement que -en paraules de la mateixa diplomàcia xinesa- no té el suport de la gran majoria de la població. A més, les autoritats han intensificat en les últimes hores el control sobre els activistes i els han prohibit sortir del país. La premsa oficial diu que la cerimònia serà "una farsa contra la Xina" i demostra que el pensament polític occidental està "fossilitzat". Tot i les pressions, a diverses ciutats xineses s'han fet visibles petits grups de manifestants en suport a Xiaobo.

La Xina fins i tot ha intentat eclipsar els premis. Un grup presumptament independent del règim xinès ha creat un guardó nacional alternatiu: el Premi Confuci, lliurat a l'exvicepresident taiwanès Lien Chan. El dirigent polític no ha acceptat el premi ni l'ha anat a recollir.

La resta de premis, a Estocolm

Mentrestant, la capital sueca ha estat l'escenari de la gala de lliurament de la resta de premis Nobel d'aquest any. El Concert Hall d'Estocolm ha acollit l'acte presidit pel rei de Suècia, que ha estat l'encarregat de fer el lliurament, entre d'altres, del Nobel de literatura a l'escriptor Mario Vargas Llosa.

Els guardonats amb els premis Nobel de física, química i economia també assistiran a la cerimònia, mentre que el guanyador en l'apartat de medicina, el britànic Robert G. Edwards, excusa la seva presència per problemes de salut.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut