Barcelona

Estira-i-arronsa de JxSí i la CUP pels comptes

Les dues forces polítiques escenifiquen al Parlament les seves diferències sobre el projecte de pressupostos del govern, a l'espera que JxSí faci arribar una nova proposta a la CUP

RedaccióActualitzat

El conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, s'ha mostrat aquest dijous convençut que "un acord és possible" per aprovar els pressupostos al Parlament. De tota manera, Junqueras ha afirmat que no pensa retirar el projecte de pressupostos, tal com li exigeix la CUP. Segons Junqueras, que ho ha explicat després de reunir-se amb representants de patronals i sindicats per presentar-los els comptes, això n'endarreriria massa l'aprovació:

"No es retirarà perquè no és assumible des d'un punt de vista polític i també tècnic. L'elaboració d'uns pressupostos exigeix un temps important, no s'elaboren en qüestió de dies, necessiten moltes setmanes de feina, és impossible tècnicament retirar els pressupostos i tornar-los a presentar. Implicaria anar a la tardor. I si a més hi hagués un recurs per part d'alguns grups parlamentaris al Consell de Garanties Estatutàries, encara aniríem més enllà. Aprovar els pressupostos per al 2016 a finals del 2016 ja no tindria gaire sentit."

A pesar d'això, Junqueras s'ha mostrat convençut que hi ha marge per posar-se d'acord. A més, ha recordat que ara se n'està discutint, no l'aprovació, sinó únicament l'entrada al Parlament per poder-los negociar.

La CUP no vol més reunions tècniques

Junqueras, però, no ha volgut donar cap detall de la proposta que la tarda d'aquest dijous té previst fer arribar a la CUP per convèncer-los que retirin l'esmena a la totalitat i acceptin negociar sobre la base del projecte presentat.

La CUP, de moment, s'ha negat a fer més reunions tècniques amb Junts pel Sí, i reclamen tractar el conflicte directament amb els màxims responsables del govern. Sobre la retirada de l'esmena de totalitat, recorden que el seu sistema de decisió, amb pes determinant de les assemblees i el consell polític, no els permet fer un pas enrere.

Pel que n'ha transcendit, la proposta del govern passa per augmentar partides de contingut social i recuperar, amb determinats canvis, algun dels impostos suspesos pel Tribunal Constitucional en la llei d'acompanyament dels pressupostos. El govern també estaria disposat a modificar partides d'alguns departaments.

Per afrontar la situació i analitzar els passos a seguir, Junqueras i Puigdemont s'han reunit al migdia amb la direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí:

 

Una proposta per intentar desbloquejar la situació

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el secretari d'Economia del govern, Pere Aragonès –que també ha assistit a la reunió amb patronals i sindicats– ha reconegut que podrien acceptar algunes propostes de la CUP si retiren l'esmena a la totalitat:

"Creiem que una bona part de les reivindicacions que ens va fer la CUP són assumibles. La part de determinats augments a la despesa en matèria social. D'això, evidentment, en podem parlar [...]. Si no retiren l'esmena a la totalitat, les propostes que estem disposats a integrar en els pressupostos no seran possibles."

Aragonès ha concretat com han previst poder incrementar la despesa social i satisfer algunes de les reivindicacions de la CUP:

"En l'àmbit dels interessos podem fins i tot fer un estalvi suplementari. Hi ha diferents negociacions en marxa i has de fer una previsió que era una gran rebaixa, però fins i tot era una previsió prudent. Aquí creiem que pot haver-hi marge. Després hi haurà d'haver algunes variacions de partides en l'àmbit no departamental."

En tot cas, el secretari d'Economia també ha volgut deixar clar que no podran cedir en dues qüestions:

"El que no farem és fixar un objectiu de dèficit que directament sapiguem que no podem finançar, i tampoc farem posar als pressupostos unes mesures que, d'entrada, sembli que som molt valents però que l'endemà posin aquests pressupostos als peus del cavall del Tribunal Constitucional, perquè llavors els faríem inviables, els faríem inaplicables."

Pere Aragonès ha argumentat també que la desobediència de l'objectiu de dèficit implicaria un missatge a proveïdors clau de serveis socials –com hospitals i farmàcies– que no podrien cobrar. Tot plegat després del fracàs de la reunió que aquest dimecres van mantenir al Parlament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i Junqueras amb membres de la CUP. No van poder convèncer els cupaires que retiressin l'esmena a la totalitat als pressupostos.

L'estratègia serà ara que Junts pel Sí i la CUP tanquin un acord polític per escrit en paral·lel als pressupostos, en què Convergència i Esquerra es comprometrien a introduir alguna de les peticions de la formació anticapitalista. No obstant això, el govern no es planteja en cap cas retirar els pressupostos per presentar-ne uns de nous. Les esmenes a la totalitat als pressupostos que presentaran els diferents grups es debatran en el ple de la setmana que ve.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut