La nota d'Estat Islàmic que reivindica l'atemptat a Barcelona
La nota d'Estat Islàmic que reivindica l'atemptat a Barcelona
Barcelona

Estat Islàmic reivindica l'atemptat a Barcelona

Estat Islàmic reivindica l'atemptat al centre de Barcelona a través d'un comunicat difós per l'agència Amaq

RedaccióActualitzat

L'organització jihadista Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat d'aquest dijous a la tarda al centre de Barcelona a través d'un comunicat difós per a seva agència de notícies Amaq. En el comunicat, Estat Islàmic identifica els autors de l'atac com a "soldats del califat", el terme amb què es refereix als membres de l'organització.

Estat Islàmic ha justificat l'atemptat com a resposta a les crides per atacar "països de la coalició", com ja ha fet en altres atemptats.

A l'octubre de l'any passat, Estat Islàmic avisava els seus seguidors de tot el món a través d'un videocomunicat que s'havien de preparar per atemptar de maneres diferents. Davant de la pèrdua de territori a l'autoanomenat califat calia estendre el terror a tot el món. I ho havien de fer als seus llocs de residència. Res de cèl·lules combatents, grans preparatius ni bombes sofisticades. Ciutadans solitaris com a molt amb algun còmplice. Explosius casolans o simples ganivets.

La revista d'Estat Islàmic "Rumiyah" ho explicava amb pèls i senyals. Els jihadistes radicals dedicaven un ampli reportatge a aquests noves tàctiques de terror. Citaven com a heroi l'assassí que va arrasar el passeig marítim de Niça amb un camió. Estat Islàmic explicava que l'ús d'un vehicle és fàcil d'adquirir com ho és un ganivet. Seria per a ells l'arma més ràpida i discreta per matar infidels. Recomanaven camions de gran tonatge, però, si no era possible, furgonetes. Els llocs, que fossin festivals, concentracions de gent per a esdeveniments o, senzillament, llocs molt concorreguts.

I uns consells finals, portar el dipòsit del vehicle ple de combustible i alguna arma per fer front a la policia o les forces de seguretat.

La derrota territorial del califat a Síria i l'Iraq planteja un altre escenari, en aquest cas global. Per aconseguir això es radicalitzen individus sensibles arreu del món a través de les xarxes socials. Es presenten com a herois els seus assassins, com a actes de guerra triomfals els atemptats arreu del món. I es presenta el califat com un paradís al qual cal sumar-se o donar suport. Han creat aplicacions pròpies per esquivar la ciberseguretat.

Tot una cuidada estratègia sofisticada de màrqueting i de comunicació que s'acaba amb l'acte simple i desesperat de provocar un bany de sang utilitzant una simple camioneta.

Anar al contingut