Damasc

Estat Islàmic ja ocupa Palmira i el seu conjunt monumental i l'exèrcit n'evacua els civils

La Unesco demana un alto el foc immediat per salvar un dels conjunts arqueològics més importants del món

RedaccióActualitzat

Estat Islàmic ja és l'amo i senyor de Palmira. La ciutat del centre de Síria té unes ruïnes patrimoni de la humanitat que constitueixen un dels conjunts arqueològics més importants del món. Els jihadistes han penetrat pel nord de la població moderna i més tard han entrat a la ciutat monumental, cosa que ha encès totes les alarmes.

"Això és un desastre per tot el món, no només per als siris"

Així s'expressava Maamun Abdelkarim, director d'Antiguitats i Museus de Síria, en saber que Estat Islàmic havia accedit al conjunt històric. Abdelkarim ha explicat que, tement que els milicians aconseguirien entrar-hi, han traslladat un centenar d'obres d'art a llocs segurs però que encara queden vestigis importants a la sort dels jihadistes.

Tres dies després de marxar-ne, EI ha tornat a entrar a Palmira per fer-se-la seva. L'exèrcit sirià no ha pogut fer-hi res. Segons algunes fonts, queden bosses de resistència a la zona, però la majoria d'efectius de les forces sirianes ja s'han retirat després d'haver evacuat als civils.

La Unesco demana un "alto el foc immediat"

Des de la Unesco, la seva directora general, Irina Bokova, havia demanat hores abans un "alto el foc immediat". "Estic molt preocupada. Els combats amenacen un dels llocs més significatius del Pròxim Orient i la població civil que viu en aquell indret", assenyala Bokova. El director d'Antiguitats sirià, Maamun Abdelkarim, s'ha mostrat pessimista. Ha fet una crida a l'exèrcit i a l'oposició sirianes, i també a la comunitat internacional, per salvar aquest patrimoni arqueològic tan valuós. Abdelkarim ha advertit que n'hi hauria prou que cinc membres d'Estat Islàmic arribessin al jaciment, que és al sud-oest de la ciutat moderna, perquè ho destruïssin tot.

En tot cas, s'ha traslladat a llocs segurs centenars d'estàtues i altres objectes arqueològics importants del museu de Palmira. Es tem, però, que els jihadistes destrueixin el museu i la part monumental. Dissabte passat, Estat Islàmic ja va aconseguir prendre el nord de Palmira, però l'exèrcit els en va fer fora.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut