Síria

Estat Islàmic entra per primer cop a Damasc i la branca siriana d'Al-Qaeda conquereix un important pas fronterer amb Jordània

A la frontera amb Jordània, grups rebels vinculats a Al-Qaeda han ocupat el principal punt fronterer

RedaccióActualitzat

S'obren nous focus d'enfrontaments al convulsos conflictes de Síria i de l'Iraq. El règim de Bashar al-Assad té les forces d'Estat Islàmic a Damasc. Els membres de l'organització integrista controlarien una bona part del barri de Iarmuk, un històric camp de refugiats palestins. Fins ara, no hi havia constància de la presència a la capital de Síria d'aquests jihadistes, que ja controlen gairebé una quarta part del territori de l'Iraq i Síria. Sobre el terreny, s'hauria desencadenat una lluita a diverses bandes entre faccions islamistes, l'Exèrcit Lliure de Síria i grups armats de l'OAP. Això, sense que s'hagin aturat els bombardejos constants de l'artilleria del règim.

A més a més, el Front al-Nusra, filial d'Al-Qaeda a Síria, juntament amb altres faccions rebels, ha conquerit el control del pas de Nasib, a la frontera amb Jordàniaun pas fronterer de gran importància estratègica, perquè era l'única sortida comercial i de subministrament que tenia cap a Jordània. Segons ha informat l'Observatori Sirià dels Drets Humans, la branca d'Al-Qaeda s'ha unit als insurgents de diverses faccions de tendència islamista per atacar aquest punt, fins ara en poder de les forces del règim de Bashar al-Assad.

Amb aquesta derrota, el règim sirià perd l'últim pas fronterer amb Jordània, de manera que ja no queda presència de les autoritats sirianes al triangle que conformen Nasib, la frontera amb el Golan, ocupat per Israel, i el territori jordà.

Després que Al-Qaeda ha conquerit Nasib, helicòpters militars han llançat barrils d'explosius a prop del punt. Durant tot aquest dimecres, els voltants de la frontera siriana han estat escenari d'enfrontaments entre els rebels i les forces governamentals.

En canvi, Estat Islàmic també recula en alguns fronts. EI ha perdut el control de Tikrit a mans de l'exèrcit iraquià, que assegura que l'ha recuperada, després d'expulsar-ne els jihadistes. El ministre de l'Interior iraquià, Mohammed Salem al-Ghabban, ha assegurat que ara la prioritat de l'exèrcit iraquià és normalitzar la situació a la ciutat i detectar els explosius que hi podria haver amagats.

Tot plegat genera encara més incertesa en aquests conflictes, que semblen lluny d'acabar-se.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut