Mossul

Estat Islàmic destrossa peces d'alt valor del museu de Mossul en una interpretació extremista de l'islam

Un grup de milicians han esberlat estàtues perquè, diuen, veneren altres déus en lloc d'Al·là

RedaccióActualitzat

Si Estat Islàmic és capaç de cremar vius presoners que havien de servir com a moneda de canvi o decapitar desenes de cristians pel simple fet de professar una altra fe, no ha d'estranyar que no tingui cap compassió de valuoses obres d'art que, segons ells, vulneren els preceptes de l'islam.

En aquesta interpretació extremista de l'islam sunnita Estat Islàmic entén que la veneració d'imatges és idolatria i en la seva concepció només es pot adorar Al·là. Amb aquest argument un grup de milicians d'Estat Islàmic ha irromput al Museu de la Civilització de Mossul i ha esberlat estàtues d'un incalculable valor artístic. Algunes daten de l'època assíria, als segles VIII i VII a.C.

La intencionalitat dels jihadistes és evident: denunciar els que no respecten el monoteisme i advertir de les conseqüències. Segons un dels milicians que apareix en el vídeo que han publicat per difondre l'atac, els assiris i accadis veneraven a déus com el de la pluja i el de la guerra, enlloc de fer-ho només a Al·là.

L'arma per imposar el seu criteri no ha estat cap ganivet ni cap bidó de gasolina. Aquest dimecres s'han armat de malls i trepants per esmicolar les peces d'aquest museu iraquià.

Contra la cultura en nom del salafisme

La destrossa d'aquest dimecres no és l'única que ha perpetrat Estat Islàmic contra el patrimoni cultural al Pròxim Orient. Es guien pel salafisme, que és aquesta interpretació extrema de l'islam sunnita intransigent amb la idolatria. En virtut d'això porten mesos destrossant mesquites arreu de l'Iraq, algunes d'un incalculable valor patrimonial que ha portat la Unesco a demanar a la comunitat internacional que lluiti, també, per aturar les atrocitats culturals.

Aquest estiu van fer miques la mesquita en honor al profeta Jonàs, a Mossul, un dels llocs de culte més històrics d'aquesta ciutat iraquiana. També la mesquita omeia d'Alep, a Síria, o en una mesquita xiïta de Raqqa que data del segle XI. Són només alguns exemples, però la mesquinesa d'EI s'ha evidenciat en moltes d'altres mesquites des de ja fa un parell d'anys.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut