Barcelona

Estat i Generalitat signen l'acord que dóna llum verda a la portada d'aigua de Tarragona a Barcelona

Tret de sortida a la prolongació del minitransvasament des de Tarragona fins a Barcelona. Els titulars de Medi Ambient del govern espanyol i de la Generalitat, Elena Espinosa i Francesc Baltasar, han signat l'acord de col·laboració que ha de permetre desenvolupar la infraestructura de conducció de l'aigua entre Tarragona i Olèrdola. Una canonada de la qual poc a poc es van sabent més detalls. Se sap que serà d'anada i tornada i que la Generalitat en serà la titular. L'acord preveu que per portar aigua de l'Ebre caldrà un decret llei del Ministeri. En canvi, la canonada estarà disponible per si cal portar aigua de Barcelona cap al camp de Tarragona, un cop funcionin les dessaladores. Aigües de Barcelona (Agbar) és l'empresa adjudicatària de l'obra.

Actualitzat
Un cop rubricat el conveni que ha de permetre portar aigua fins a l'àrea de Barcelona a través de la interconnexió de xarxes entre el Consorci d'Aigües de Tarragona i el Sistema Ter-Llobregat mitjançant el minitrasvasament de l'Ebre es començarà a treballar de forma immediata amb l'objectiu que l'aigua arribi a temps a Barcelona. Agbar és l'empresa adjudicatària de l'obra que portarà l'aigua de l'Ebre a Barcelona.

Per Josep Puxeu, secretari d'Estat de Món Rural i Aigua, els passos han de ser immediats i s'ha de començar a treballar per estar a punt a primers d'octubre, que és quan, si aquest episodi de sequera continua, hi hauria problemes greus a l'àrea metropolitana de Barcelona. Puxeu explica que s'haurà de treballar durant tot l'estiu i alerta que caldrà fer-hi algunes expropiacions i que hi haurà algunes afectacions que s'hauran de pactar.

Segons el Ministeri, la infraestructura no caldrà que sigui desmuntable, ja que s'establiran les mesures adequades de control. Aquestes consisteixen en el fet que, per portar aigua de l'Ebre cap a les comarques de Barcelona, l'única manera d'obrir l'aixeta sigui a través d'un mecanisme absolutament transparent i públic que és per decret llei passar pel Congrés dels Diputats.

La gran preocupació és, però, el delta de l'Ebre. Segons Josep Puxeu, no hi sobra ni una gota d'aigua. Per això, la canonada que ara s'ha de construir serà bidireccional, amb la particularitat que no caldrà passar pel Parlament per enviar aigua cap al sud. Això vol dir que si falta aigua a Tarragona, en un futur arribarà des del nord. De passada, el govern espanyol es cobreix l'esquena en el cas hipotètic d'un episodi de contaminació al riu.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut