Els familiars de les víctimes al costat dels taüts a l'església copta que va ser objecte de l'atemptat (Reuters)
Els familiars de les víctimes al costat dels taüts a l'església copta que va ser objecte de l'atemptat (Reuters)
El Caire

Estat d'emergència a Egipte pels atemptats amb 44 morts en dues esglésies coptes

L'exèrcit s'ha desplegat a les "infraestructures vitals" del país. Estat Islàmic s'atribueix la doble acció terrorista d'aquest Diumenge de Rams

portadaActualitzat

El govern egipci ha decretat des d'aquest dilluns tres mesos d'estat d'emergència al país. El president Al-Sisi ha ordenat el desplegament de l'exèrcit per protegir les considerades "infraestructurals vitals" del territori després del doble atac suïcida de l'autoanomenat Estat Islàmic contra esglésies de la comunitat cristiana copta.

El balanç oficial és de 44 morts i 130 ferits. Les explosions van afectar l'església de Sant Jordi de Tanta i la catedral de Sant Marc d'Alexandria, totes dues poblacions al delta del Nil. El patriarca copte d'Alexandria, el papa Tauadros II, estava celebrant la missa a l'interior de la catedral quan el segon suïcida es va immolar a l'entrada del temple. L'ofensiva anticristiana d'Estat Islàmic passa tres setmanes abans de l'arribada del papa Francesc a Egipte.

Els jihadistes acusen els coptes del país de provocar el cop d'estat que el 2013 va apartar l'islamista Mohamed Mursi del poder. Des de llavors, la persecució d'aquesta comunitat cristiana, un 10% de la població egípcia, no afluixa. Al-Sisi ha anunciat que es reforçaran les mesures de seguretat, però els coptes diuen que cada vegada se senten més desprotegits.

Des de Washington, Donald Trump ha condemnat les accions terroristes i s'ha mostrat confiat que Al-Sisi "sabrà respondre com cal davant d'aquesta situació". El president nord-americà ho diu a través del seu compte de Twitter en un moment especialment delicat arran de l'escalada de tensió entre els Estats Units i els aliats de Síria: Rússia i l'Iran.

En aquest sentit, tant Moscou com Teheran han advertit que respondran "amb força" qualsevol nou atac com el que hi va haver divendres contra una base militar siriana. Malgrat tot, el responsable d'Exteriors nord-americà, Rex Tillerson, manté el seu viatge a Moscou per reunir-se amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, amb el qual ja ha conversat telefònicament. Els Estats Units consideren que la prioritat a Síria continua sent derrotar Estat Islàmic, però ara també consideren prioritari fer fora del poder Bashar al-Assad, un president capaç de bombardejar els seus ciutadans amb armes químiques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut