Alberto Garzón i Pablo Iglesias, en una trobada el juny passat a Madrid (Reuters)
Alberto Garzón i Pablo Iglesias, en una trobada el juny passat a Madrid (Reuters)

Esquerra Unida pregunta a militants i simpatitzants si pacta amb Podem

La consulta busca aconseguir més representació al Congrés; es fa aquest dilluns i dimarts per internet, i dimecres també presencialment

RedaccióActualitzat

Militants i simpatitzants d'Esquerra Unida (IU) estan convocats entre aquest dilluns i dimecres per votar a favor, en contra o abstenir-se que la formació tanqui un amb pacte electoral amb Podem per a les eleccions que el president del Congrés, Patxi López, i el rei han de convocar dins de les pròximes hores.

Els militants i els simpatitzants que estiguin registrats abans del 28 d'abril poden votar per internet aquest dilluns i demà, dimarts, i dimecres dia 4 presencialment a les taules que la força política organitzarà arreu d'Espanya. Podem també s'ha compromès a consultar les bases, però quan s'hagi tancat l'acord.

La direcció d'IU avala negociar el pacte, en "un procés de convergència en què es respectin les identitats de cadascú", amb la intenció que en l'acord final s'hi garanteixi la visibilitat de les diferents forces, tant durant la campanya electoral com després, al Congrés. La coalició s'ha de formalitzar abans del 13 de maig per poder participar en els comicis.


 

Un acord per aconseguir més representació

Aquesta intenció de tancar un pacte electoral es fa després de l'intent fallit de presentar-se conjuntament a les eleccions del 20-D. En aquelles eleccions les diferents candidatures de Podem i la de IU van aconseguir 71 diputats, enfront dels 90 del PSOE, tot i haver sumat més vots en conjunt, 6.112.596, per 5.530.779 del PSOE.

La dificultat d'aconseguir més representació per a una força com IU, que es presenta a tot Espanya, contrasta, per exemple, amb els resultats d'En Comú Podem, que a les quatre províncies catalanes va aconseguir 927.940 vots i 12 diputats. En aquelles eleccions, IU va tenir gairebé el mateix nombre de vots, 923.133, però només es van convertir en 2 diputats.

L'exdirigent de IU Gaspar Llamazares s'ha mostrat partidari de no votar en aquesta consulta. Ho ha manifestat a Twitter, amb l'argument que encara no està definit el pacte:

 


 

 

Anar al contingut