Parlament de Catalunya

Esquerra impugna el bloqueig de la IP per celebrar un referèndum d'autodeterminació

Esquerra Republicana ha impugnat el bloqueig de la iniciativa popular per a la celebració d'un referèndum per la independència acordat aquest dimarts per la mesa del Parlament. Els republicans han qualificat de "frau de llei" aquest bloqueig, ja que argumenten que el procediment habitual és que el Consell de Garanties Estatutàries doni 2 dies als grups perquè es facin els canvis necessaris al text i, en aquest cas, aquest termini no s'ha donat. El president del Parlament, Ernest Benach, ha fet una crida a "continuar treballant per a la convocatòria d'un referèndum" i ha criticat l'anomenat "pla B" d'Alfons López Tena i Uriel Bertran, que ha considerat "poc rigorós".

Actualitzat
Esquerra Republicana ha decidit impugnar la decisió de la mesa del Parlament de bloquejar la iniciativa popular (IP) per fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. En un principi, aquesta IP havia tirat endavant amb els vots d'ERC, CiU i ICV, però PSC i PP van recórrer la proposta al Consell de Garanties Estatutàries, que va dictaminar la iniciativa com a contrària a l'Estatut.

Amb aquest informe, aquest dimarts els membres de la mesa de CiU i ICV van canviar el seu vot. D'aquesta manera, es va tancar la porta al referèndum, que únicament va obtenir el vot favorable del president del Parlament, el republicà Ernest Benach. Esquerra critica el canvi de vot de convergents i ecosocialistes, ja que s'emparen amb un dictamen del Consell de Garanties, que no és vinculant. A més, els republicans afirmen que el procediment habitual és que el Consell atorgui 2 dies als grups parlamentaris perquè realitzin els canvis necessaris al text i, en aquest cas, aquest termini no s'ha donat. És per això que qualifiquen de "frau de llei", el bloqueig de la IP.

Crítiques al "pla B"

La mesa del Parlament també va bloquejar, aquest cop per unanimitat, l'anomenat "pla B" impulsat per Alfons López TenaUriel Bertran per celebrar una consulta popular sense valor jurídic. Els dos bloquejos van fer que tant López Tena com Bertran dimitissin dels seus càrrecs com a consellers nacionals de CDC i ERC, respectivament.

En un escrit al seu blog, el president del Parlament, Ernest Benach, qualifica de "greu error" i de "poc rigorós" aquest pla B, ja que creu que utilitzava "una eina que no és vàlida i que no té cap mena de recorregut, perquè si el Parlament l'aprova, automàticament l'advocat de l'Estat la suspèn d'ofici". El president del Parlament critica que acceptar la ILP proposada per López Tena i Benach suposava "donar per morta la llei de consultes".

A més, Benach lamenta que "es doni tota la credibilitat a determinades persones sense avaluar la credibilitat de les seves propostes que, un cop analitzades, no donen per més", amb referència a Bertran i López Tena. Per últim, Benach emplaça els partits i la societat civil a "continuar treballant per a la convocatòria d'un referèndum" a partir "del primer dia de la següent legislatura".

Resolució per iniciar el procés d'independència

Els republicans presentaran aquest divendres al ple extraordinari del Parlament una proposta de resolució en la qual s'insta a iniciar un procés cap a la independència de Catalunya, segons ha anunciat el president del partit, Joan Puigcercós. En la mateixa línia, el consell assessor municipal d'Esquerra, format per alcaldes i regidors del partit, presentarà una moció a tots els ajuntaments en què s'instarà el Parlament a iniciar un procés democràtic per a la constitució de Catalunya en un estat independent, de dret, democràtic i social a través de la convocatòria d'un referèndum.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut