Barcelona

Esquerra assumeix la derrota i adverteix el PSC de la responsabilitat que ara té a Madrid

Esquerra Republicana és la gran perdedora de les eleccions. Dels 8 diputats que tenia a Madrid durant la legislatura passada, s'ha quedat amb només 3. Una derrota que, a més, els deixa sense grup parlamentari propi al Congrés. Atribueixen els resultats a tres factors: la bipolarització de la campanya i la por que el PP pogués guanyar, fets que, diuen, han fet decantar els electors catalans a optar per un vot útil, del qual s'han beneficiat els socialistes. El tercer factor és que una part de l'electorat d'Esquerra s'ha abstingut per culpa del desànim, la inquietud i la preocupació. ERC adverteix també el PSC que ara té la responsabilitat de defensar Catalunya a Madrid.

Actualitzat
A la seu d'Esquerra Republicana de Catalunya no s'ha pogut repetir l'eufòria que es va viure en les eleccions de 2004, quan van passar d'un escó a vuit i van obtenir grup parlamentari. Han perdut cinc escons i l'espai polític propi a la cambra baixa. Les cares llargues han estat la tònica entre els republicans, decebuts per uns resultats que no s'esperaven tot i que sabien que era pràcticament impossible repetir l'esplèndid resultat del 2004.

Les compareixences s'han fet esperar. El candidat, Joan Ridao, no ha aparegut fins que hi havia més del 70% del vot escrutat i ja era pràcticament impossible que el seu partit millorés el resultat de tres escons. Ho ha fet acompanyat pel president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, i part de la cúpula republicana. Més enllà dels agraïments de rigor, als candidats i a la militància que han permès fer una campanya que ha qualificat de bona i de la qual diu sentir-se'n orgullós, i als votants que els han fet confiança, Ridao ha elogiat la dada de participació.

Posat ja en l'anàlisi, ha destacat que ha estat una campanya molt díficil i que el context polític ha estat molt diferent que fa quatre anys. Difícil per la forta bipolarització PSOE-PP i per la por al Partit Popular. La conseqüència d'això: que el vot útil progressista que fa quatre anys va afavorir Esquerra se n'hagi anat aquest cop al PSC i PSOE. Hi ha, però, un tercer factor que Ridao esgrimeix com a justificant de la derrota. La sensació de desànim, d'inquietud i de preocupació de la societat davant de la situació d'immobilisme enfront del desplegament de l'Estatut o més autogovern.

Josep-Lluís Carod-Rovira també ha valorat uns resultats que ha qualificat de dolents, que ha assumit i que ha promès que analitzaran per afrontar un futur que ha augurat millor. També ha promès que els tres diputats obtinguts per Esquerra sabran defensar amb tenacitat els interessos de les classes populars catalanes.

El líder republicà ha volgut felicitar els seus socis de govern a Catalunya, el PSC, per haver sabut convertir-se en l'opció útil anti-PP sense mitjancers per davant de les altres formacions progressistes. Felicitació, però, acompanyada d'una advertència. Els ha recordat que ara tenen la responsabilitat "enorme, en exclusiva i única de fer possible un bon sistema de finançament per a Catalunya".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut