Un científic prepara mostres de proteïnes per a la seva anàlisi en un laboratori (Foto: Reuters / Stefan Wermuth)
Un científic prepara mostres de proteïnes per a la seva anàlisi en un laboratori (Foto: Reuters / Stefan Wermuth)
Washington

Esperançadors resultats d'una vacuna "a la carta" contra el càncer

El producte s'ha assajat només en 19 voluntaris, però 15 han quedat nets de càncer

Actualitzat

Un nou tipus de vacuna "a la carta" contra el càncer ha aconseguit resultats positius en els primers assajos clínics en persones. Les vacunes personalitzades han eliminat les cèl·lules tumorals en els malalts de melanoma, el càncer de pell més agressiu. 

El producte s'ha assajat només en 19 voluntaris, però 15 han quedat nets de càncer entre un any i 32 mesos després de la prova.

Els assajos els han fet dos equips d'investigadors, un dels Estats Units i un d'Alemanya, que han desenvolupat vacunes semblants amb bons resultats, segons publica la revista "Nature". Són estudis anomenats "prova de principi", és a dir, que no estaven dissenyats per avaluar l'eficàcia de les vacunes, sinó per explorar si eren una línia de treball prometedora. Per això, ara caldrà fer més estudis a més gent per comprovar l'eficàcia i la seguretat de la tècnica. 

El doctor Josep Maria Piulats, expert en càncer de pell de l'Institut Català d'Oncologia, ha explicat que la clau per fer vacunes personalitzades són les mutacions genètiques de les cèl·lules tumorals.  

"Les proteïnes que venen d'aquests gens mutats també contenen aquestes mutacions i l'organisme pot reconèixer-les com a no pròpies i atacar-les".  

La vacuna s'ha provat en afectats de melanoma perquè és un dels càncers amb més mutacions genètiques. Els experts consideren, però, que també hauria de ser eficaç amb altres tipus de tumors. Ara s'ampliarà l'assaig amb tumors de pulmó, bufeta, ronyó, limfoma i un tipus de leucèmia.

Anar al contingut